Šimundić: U KB-u "Sveti Duh" dostupan pobačaj na zahtjev

03.11.2022.

13:20

Autor: P.F./Hina

Hospitalizacija

Hospitalizacija

Foto: Ilustracija / HRT

Ravnateljica Kliničke bolnice "Sveti Duh" Ana-Maria Šimundić je istaknula da je unatrag mjesec dana u toj bolnici dostupna usluga pobačaja na zahtjev. Riječ je o bolnici u kojoj je ta usluga bila nedostupna zbog kolektivnog priziva savjesti još od 2015. godine.

Naša bolnica konačno pruža tu uslugu, imamo tim, resurse i znanje, i svaka žena kojoj to treba, može doći u našu bolnicu, rekla je ravnateljica KB-a "Sveti Duh" Ana-Maria Šimundić na konferenciji za medije u povodu obilaska radova na zgradi mikrobiologije u sklopu te bolnice.

Istaknula je da medicinska usluga pobačaja na zahtjev do 10 tjedana trudnoće nije bila dostupna u toj bolnici od 2015. godine, što je nova uprava s njom na čelu prepoznala kao problem preuzimajući bolnicu početkom siječnja ove godine.

- Posvetili smo se tome da ženama omogućimo njihovo zakonom zagarantirano pravo. To je tražilo određene organizacijske promjene koje nisu bile lake, u pružanju te usluge ne sudjeluje samo jedan liječnik, nego tim - od liječnika, anesteziologa, medicinskih sestara, rekla je Šimundić.

Potvrdila je da sada u toj bolnici uslugu pobačaja vrši više liječnika, anesteziologa i medicinskih sestara, no nije željela otkriti je li riječ o istim liječnicima koji su ranije imali priziv savjesti.

- Mislim da ovo nije prilika, mjesto i vrijeme da prozivamo i apostrofiramo neke konotacije koje nisu potrebne, poručila je.

Šimundić se sastala sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i zamjenicima. S njima je obišla radove na novoj zgradi imunologije u toj bolnici, za čiju je rekonstrukciju iz gradskog proračuna izdvojeno 40 milijuna kuna.

Ravnateljica je istaknula i da je bolnica u posljednjih 9 mjeseci ostvarila puno bolje poslovne rezultate nego do sada.

U prvih šest mjeseci ostvaren je nikad veći prihod u poslovanju, i značajno su racionalizirani rashodi. I sada bolnica generira dugove, ali značajno manje. To je omogućilo da vrijeme plaćanja veledrogerijama smanjimo sa 400 na 120 dana, poručila je Šimundić dodavši da je likvidnost bolnice najbolja u posljednjih 10 godina.

Tomašević: Stojimo iza nove uprave na "Svetom Duhu"

Gradonačelnik Tomašević poručio je kako podržava pozitivne promjene u upravljanju "Svetim Duhom" te istaknuo da je ta podrška poruka svima koji rade pritisak na novu upravu i misle da se anonimnim kaznenim prijavama mogu zaustaviti bolje kontrole javnih nabava.

Situacija gdje dobijete kao ravnateljica bolnice 8 anonimnih kaznenih prijava u 9 mjeseci, pokazuje koliko je otpor promjenama velik. Tu je i 10-ak provjera različitih državnih tijela i inspekcija koje su u tijeku, rekao je Tomašević i poručio da gradska uprava podržava sve promjene na "Svetom Duhu". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!