Sinčić: Nacionalne manjine su natproporcionalno zastupljene

10.02.2023.

16:11

Autor: Hina/HRT/A.V.

Sinčić: Nacionalne manjine su natproporcionalno zastupljene

Sinčić: Nacionalne manjine su natproporcionalno zastupljene

Foto: HTV / HRT

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić pozvao je u petak Ustavni sud da Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor proglasi neustavnim jer smatra da su nacionalne manjine natproporcionalno zastupljene u odnosu na birače iz prvih deset izbornih jedinica.


Nakon što je Ustavni sud u utorak proglasio Zakon o izbornim jedinicama neustavnim, s obzirom na to da je broj birača u pojedinim jedinicama odstupao od prosječnog broja birača po jedinici za više od pet posto, Sinčić je zatražio od Ustavnog suda da ukine i Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.


- Dolazimo u situaciju da glas onih koji biraju u 12. izbornoj jedinici (nacionalne manjine) ima diskriminatornu, neproporcionalnu moć, u odnosu na glas birača iz prvih deset jedinica, zbog čega treba mijenjati izborni sustav, rekao je Sinčić na konferenciji za novinare.


Ako Ustavni sud ne proglasi Zakon o izborima zastupnika neustavnim prije parlamentarnih izbora sljedeće godine, Sinčićeva stranka Ključ Hrvatske u roku od 30 dana nakon izbora podnijet će ustavnu tužbu. 


- Ili će se zakon promijeniti ili ćemo mi tužiti, a Ustavni sud dužan nam je odgovoriti, kaže Sinčić.


Europarlamentarac predlaže da se smanji broj zastupnika nacionalnih manjina dok se ne postigne jednakost biračkog prava ili da se ukine 12. izborna jedinica. Trenutačno je u njoj prisutan "etnobiznis", ustvrdio je.


- Dvanaesta jedinica je ogroman generator političke korupcije, sjetimo se da je lani podignuta optužnica protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića. Dakle, skupina ljudi koja je izabrana s malim brojem glasova održava vladajuću većinu, kazao je.


Pravila treba mijenjati i kada je riječ o 11. izbornoj jedinici (dijaspora) zato što i zastupnici Hrvata izvan Hrvatske također ulaze u parlament sa znatno manjim brojem glasova, poručio je Sinčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!