14:16 / 30.03.2018.

Autor: S.M./HRT

Sinčić: Neka se oporba okupi da svrgnemo Dalić i Marića

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac naveo je kako bi po modelu njegove stranke građani koji su ostvarili minimalno 15 godina staža primali minimalno 1.500 kuna, a s 40 godina staža 3.150 kuna.
Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić izjavio je kako njegova stranka neće sudjelovati u oporbenim svađama između SDP-a, IDS-a, Glasa i ostalih, pozivajući oporbenjake da umjesto toga okupe većinu u Saboru kako bi smijenili potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić i ministra financija Zdravka Marića.

Pozivam kolege da izvole dovući zastupnike iz svojih klubova na njihovo radno mjesto u Hrvatski sabor, da skupimo većinu i svrgnemo korumpiranu ministricu Dalić i ministra Marića, koji rade protiv interesa građana, rekao je Sinčić na druženju s građanima na glavnom zagrebačkom trgu.

Najavio je da će Živi zid odmah nakon Uskrsa uputiti u saborsku proceduru prijedlog zakona o zajamčenim minimalnim mirovinama, s rješenjem da se nacionalnom naknadom za starost pomogne ljudima koji nisu ostvarili pravo na mirovinu i imaju manje od 15 godina staža, te žive s par stotina kuna mjesečno u obliku socijalne pomoći. Minimalna mirovina bi se dodjeljivala onima koji su ostvarili pravo na mirovinu, ali su im vrlo niske i od njih ne mogu živjeti, rekao je i dodao je kako su u stranci napravili i izračun koliko bi tko dobio te troškove za državni proračun.

Sinčić: Vladina mirovinska reforma je nastavak pljačke

Mirovinsku reformu koju predlaže Vlada Sinčić smatra nastavkom pljačke jer bismo morali doživjeti 93 godine da sve ono što smo uplatili dobijemo natrag, a znamo da je maksimalna prosječna životna dob u Hrvatskoj manja od te brojke. Velik dio novca koji uplaćujemo nikada nećemo dobiti natrag i nevjerojatno je da se predlaže reforma s ciljem da svi mi jednog dana imamo manje mirovine, istaknuo je Sinčić.

Živi zid se zalaže za mogućnost povratka iz 2. u 1. mirovinski stup svima koji to žele, jer drže kako bi im to bilo povoljnije. 

Sadašnje mirovine nazvao je mizernima jer kada se usporede s potrošačkim košaricama, navodi Sinčić, vidi se ogroman jaz i neprihvatljivo je da se dugi niz godina nije rješavao problem statusa umirovljenika koji čine trećinu hrvatskog društva, a vlasti su ih bacile u potpunu bijedu.

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac naveo je kako bi po modelu njegove stranke građani koji su ostvarili minimalno 15 godina staža primali minimalno 1.500 kuna, a s 40 godina  staža 3.150 kuna. Dodao je kako je za provedbu zakona potrebno oko četiri milijarde kuna, pri čemu bi se institut zajamčene minimalne mirovine izračunavao u odnosu na zajamčenu minimalnu plaću, a nacionalna naknada za starost iznosila bi 1.020 kuna, odnosno 60 kuna više od najvišeg iznosa socijalne pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!