Sinčić osudio Vladu i EU zbog sankcija nad Rusijom

25.08.2022.

13:22

Autor: V.K./HRT/Hina

Ivan Vilibor Sincic

Ivan Vilibor Sincic

Foto: Robert Anic / Pixsell

Europarlamentarni zastupnik Ivan Vilibor Sinčić dijelio je u četvrtak na Jelačićevu trgu građanima pakete hrane s domaćih OPG-a i osudio hrvatsku Vladu i Europsku uniju zbog sankcija nad Rusijom jer će one, ocijenio je, dovesti do energetske krize i urušavanja ekonomije.

Sinčić je novinarima komentirao porast cijena energenata osudivši Vladu i Bruxelles jer su uvele sankcije Rusiji što će dovesti do implozije računa te urušavanja društva i ekonomije.

- Sve ovo se dešava jer nam je Bruxelles tako naredio, ali na ovaj način će se mnoge tvornice i tvrtke zatvoriti, a građani će u studenom dobiti račune za plin od 10.000 kuna, rekao je Sinčić poručivši da se on bori za građane Hrvatske i da će se nastaviti boriti bez obzira na negodovanje Bruxellesa ili hrvatske Vlade.

- Ako je rješenje da se sjedne na prvi avion za Moskvu i dogovori se otkup plina, nafte i drugih energenata na deset, petnaest godina, onda upravo to treba napraviti, poručio je.

Na pitanje kako bi EU reagirao na takav potez Hrvatske odgovorio je da Bruxelles neće posebno reagirati, a takav potez bi spasio Hrvatsku.

Upozorio je da hrvatski poljoprivrednici imaju sve veće troškove zbog umjetnih gnojiva koja se proizvode uz pomoć plina, zbog čega se urušava cijela poljoprivredna struktura i cijene hrane rastu, a to je samo početak.

Sinčić je apelirao na Vladu da zaustavi "samouništenje i kontraproduktivne sankcije" ustvrdivši da Rusija nikad nije bolje zarađivala jer ona ima gdje prodati svoj plin, te poručio da Hrvatska i Europa trebaju staviti sebe i svoje građane na prvo mjesto.

Također je prognozirao "Rusku zimu" u Hrvatskoj ako se ovakva politika nastavi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!