12:40 / 21.02.2020.

Autor: B.A./HRT

Sinčić: Plenković i Bošnjaković znali su da je Jelenić mason

-

-

Foto: - / -

Čelnik Živog zida smatra da je Jelenić doveden da ne postupa prema Borgu, odnosno da što je više moguće obustavi te procese
Predsjednik Živog zida i eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić rekao je da je siguran da su premijer Andrej Plenković, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i brojni drugi znali da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić mason.

Jelenić je prošli tjedan dao ostavku, a Vlada je Saboru uputila prijedlog za njegovo razrješenje.

Sinčić je danas u HRT-ovoj emisiji Oporbeni zarez rekao da će Živi zid u Saboru biti za Jelenićevu smjenu, podsjetivši da nisu bili niti za njegovo imenovanje jer je on, kako je rekao, nastavak dosadašnje politike upravljanja DORH-om koja nije pokazala rezultate.

- DORH treba temeljiti reustroj, a ljudi koji su dosad bili u tom sustavu to nisu u stanju, rekao je Sinčić.

Sinčić je rekao da će Jelenić nakon ostavke biti zamjenik novog glavnog državnog odvjetnika te je zaključio da razlika između dvije funkcije nije velika.

Rekao je da rade temeljita istraživanja oko tzv. Borga i Agrokora te smatra da je Jelenić doveden da ne postupa prema Borgu, odnosno da što je više moguće obustavi te procese.

- Sumnjam da su gotovo svi ili svi članovi Borg skupine u nekakvim ložama, rekao je Sinčić.

Provjera porijekla imovine

Komentirajući afere s imovinskim karticama rekao je da se zna dogoditi da neke upute za njihovo ispunjavanje nisu jasne, ali da se češće radi o tome da dužnosnici žele zatajiti imovinu poput nekretnina velikih vrijednosti.

- Jednostavno su željeli to zatajiti od javnosti. Nažalost, čak pet ministara je imalo problema s porijeklom svoje imovine, to je velika sramota za Hrvatsku prema van, rekao je Sinčić.

- U ovoj zemlji nitko ozbiljno ne provjerava kako je netko stekao imovinu, dodao je.

Živi zid smatra da je rješenje sustavno provjeravanje porijekla imovine.

Na pitanje o mogućnosti suradnje s bivšim članovima Živog zida rekao je da se boji da to nije moguće jer, kako je rekao, ne može raditi s ljudima koji se nisu u stanju držati osnovnog dogovora, kao što je to bilo u slučaju izbora za Europski parlament.

O euru i 5G

Komentirajući svoj rad u Europarlamentu rekao je da je kao argumentirani euroskeptik doživio priznanje izlaskom Velike Britanije iz Europske unije. Protivi se uvođenju eura u Hrvatskoj i smatra da je euro glavni problem Europe koji je dodatno produbio krizu iz 2008.

Komentirajući odnos s drugim hrvatskim europarlamentarcima rekao je da postoji ogroman prostor za suradnju s Mislavom Kolakušićem.

Za spaljivanje lutaka istospolnog para s djetetom u Imotskom rekao je da je neprimjereno, nepotrebno i za svaku osudu te da se u takvim situacijama u pravilu spaljuju moćnici, netko koga treba spustiti na zemlju, a ne manjine.

Govoreći o uvođenju 5G tehnologije apelirao je na istraživanje eventualnih negativnih učinaka.

- Mi nismo protiv, nego smo mi za raspravu, za provođenje istraživanja, pa kad budemo imali informacije, onda možemo donijeti odluku, rekao je Sinčić, spomenuvši otpor prema toj tehnologiji u Švicarskoj i Sloveniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!