11:53 / 09.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Sinčić poziva na reviziju štete i koristi od članstva u EU

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborski zastupnik Panenić zapitao je Vladu čega se boji jer ni nakon godinu i pol nije predložila zakon koji bi trebao proglasiti Vukovar mjestom posebnog pijeteta.
Obilježavanje Dana Europe potaknulo je čelnika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića da pozove na reviziju štete i koristi koje je Hrvatska tim članstvom dobila.

Sve se, poručuje, do sada svodilo na propagandu i izbjegavanje odgovornosti. Želim da se dignu demokratski standardi i da se zapitamo što smo dobili, a što izgubili, istaknuo je Sinčić u slobodnoj raspravi na početku saborskog zasjedanja.

Govoreći o, kako je rekao, direktnoj šteti od članstva u EU, ustvrdio je kako Hrvatska ima velik minus. Što se tiče uplate i isplate iz europskog proračuna u posljednje tri godine, iz Europe nam je isplaćeno 743 milijuna eura, odnosno oko 5 i pol milijardi kuna, u isto vrijeme uplatili smo 10 milijardi kuna, nabrajao je Sinčić.

Kao indirektnu štetu naveo je to što se '94. Hrvatska uskladila s Mastriškim ugovorom, čime smo stvorili od središnje banke mjenjačnicu i imamo 20-ak godina visokih kamatnih stopa i svega što banke rade.

U indirektni trošak članstva u EU pripada i svaki stanovnik koji ode raditi u neku drugu zemlju, a kojeg smo mi školovali, dodao je.

Zekanović optužuje Europu da je iznevjerila Hrvate na Bleiburgu

Na EU se obrušio i Hrastov zastupnik Hrvoje Zekanović rekavši kako je Europa Hrvate puno puta iznevjerila, i to pogotovo na Bleiburgu.

Radilo se o najkrvavijoj odmazdi koja je zapamćena u Drugome svjetskom ratu, a ta ista Europa čiji danas dan obilježavamo upravo je onda iznevjerila hrvatski narod, tvrdi Zekanović.

Tamo su se hrvatski vojnici predali u ruke engleskim časnicima, a oni su, kao što su i nizozemski napravili u vrijeme rata u BiH, na Bleiburškom polju Hrvate izručili zločincima, koljačima koji su bez imalo pijeteta tjednima nakon toga ubijali i klali, punili Hude jame, punili Jazovke i kasnije zabranili da se o tome govori, kazao je Zekanović.

Bernardić: Uklanjaju se simboli antifašističke borbe

Čelnik SDP-a Davor Bernardić poručio je kako je tragična činjenica da se u Hrvatskoj po brojnim općinama i gradovima uklanjaju simboli antifašističke borbe te mijenjaju imena ulica i trgova.

Nažalost, jedan nedavni primjer uklanjanja Trga maršala Tita je primjer našeg glavnog grada, grada Zagreba. Povijesnim revizionizmom i mijenjanjem naziva ulica i trgova bave se oni koji nemaju nikakvu ideju i nikakvu viziju za budućnost, dok u isto vrijeme naši ljudi hodaju europskim ulicama i trgovima tražeći posao, rekao je Bernardić.

Antifašizam je, kazao je, bio jedini odgovor na zlo te stoga danas moramo baštiniti njegove pozitivne tekovine.

Mladi u Republici Hrvatskoj moraju znati, a da bi znali, moraju čuti i moraju učiti u školama kakav je to zločin počinjen u Drugome svjetskom ratu. To samo pokazuje koliko je važno imati jasan stav o ovom zvjerstvu koje je krvoločno ubilo milijune, desetke milijuna nedužnih civila, poručio je Bernardić.

SDP će, poručio je, kada treći put preuzme odgovornost za Hrvatsku, vratiti dignitet i dostojanstvo obilježavanju te tragedije, a u Jasenovcu ćemo opet imati samo jednu kolonu.

Panenić pita Vladu čega se boji pa još nije proglasila Vukovar mjestom posebnog pijeteta

Saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić zapitao je Vladu čega se boji jer ni nakon godinu i pol dana nije predložila zakon koji bi proglasio Vukovar mjestom posebnog pijeteta. Izrazio je bojazan da je taj grad ostavljen 'u statusu quo'.

Na sjednici Vlade u Vukovaru 17. studenog 2016. jedna od ključnih odluka bila je ona o nacrtu zakona koji bi trebao proglasiti grad Vukovar mjestom posebnog pijeteta. Od toga studenoga prošlo je godinu i pol dana. Tekst nacrta još nismo vidjeli. Rješenje još nismo vidjeli, rekao je Panenić u slobodnoj raspravi.

Vladu je zapitao čega se boji. Želi li da Vukovar bude mjesto posebnog pijeteta ili su svi zadovoljni? Ili je to bila samo poruka da se sruši Milanovićeva vlada pa kad se preuzme vlast da se ostavi status quo, pitao se Panenić.

Na današnjem dnevnom redu Sabora su prijedlog zakona o Hrvatskoj matici iseljenika i izvješće o obrani za prošlu godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!