17:18 / 17.09.2018.

Autor: HRT

Sindikalci o mirovinskoj reformi: Dovedeni smo pred gotov čin

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar nije prihvatio prijedloge sindikata, pa su dovedeni pred gotov čin, navode sindikalci i najavljuju izlazak radnika na ulice.
Predstavnici sindikata demonstrativno su napustili sastanak s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem na kojem su razgovarali o najavljenoj mirovinskoj reformi jer, tvrde sindikalci, ministar nije prihvatio njihove prijedloge pa su dovedeni pred gotov čin, zbog čega najavljuju izlazak radnika na ulice.

Sindikati su napustili sastanak nakon što je Pavić odbio pregovarati o snižavanju dobi za odlazak u mirovinu i penalizaciji za prijevremeni odlazak u mirovinu, rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Prema prijedlogu mirovinske reforme koji je procurio u javnost, u mirovinu će se ubuduće ići u dobi od 67 godina, strože će se penalizirati prijevremene mirovine, a dodatak od 27 posto predviđen je samo za one koji prijeđu u prvi mirovinski stup.

Sastanak je trajao manje od jednoga sata, a Novosel tvrdi da ono što im je ponudio Pavić nije nikakav socijalni dijalog jer je unaprijed "zamrznuo" ono što želi promijeniti u paketu mirovinskih zakona. Socijalni partneri su dovedeni pred gotov čin. Odbijeni su naši ključni zahtjevi - da se ne diraju dobna granica i dodatne penalizacije za prijevremeni odlazak u mirovinu, te da se ne diže dobna granica u slučaju 41 godine staža i 61 godine života. Očito se tu Pavić i Vlada dodvoravaju Europskoj komisiji i Svjetskoj banci, rekao je Novosel.

Još smo tijekom ljeta najavili prosvjede za jesen, pozvat ćemo naše članove i radnike da izađu na ulice i odupru se nerazumnim prijedlozima Vlade, poručio je Novosel dodavši kako će sindikalne središnjice vrlo brzo donijeti odluku o tome.

Komentirajući odlazak revoltiranih sindikalnih čelnika, ministar Pavić podsjetio je da se već prema sadašnjem zakonu od 2038. odlazi u mirovinu sa 67 godina, te da je to u nacionalnom planu reformi Vlade već nekoliko godina. Izrazio je zadovoljstvo što su poslodavci, za razliku od sindikata, poduprli taj prijedlog. Socijalni dijalog ima dvije strane, idemo dalje s razgovorom, poručio je Pavić.
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!