Sindikat državnih službenika odlučio stupiti u štrajk

26.05.2023.

16:39

Autor: M.Š./Hina/HRT

Iva Šušković

Iva Šušković

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika donio je u petak odluku o stupanju u štrajk u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu nakon neuspjelih pregovora s Ministarstvom pravosuđa o povećanju plaća za 400 eura za najniže rangirane službenike u pravosuđu.

- Najviše tijelo sindikata na današnjoj je izvanrednoj sjednici donijelo odluku o stupanju u štrajk radi povećanja plaće i reguliranja pregovaranja za službenike i namještenike u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu. Sindikalni Odbor pravosuđa odlučit će o datumu i načinu provedbe štrajka, izvijestili su iz sindikata.

Predsjednica Sindikata državnih službenika Iva Šušković rekla je Hini kako će u ponedjeljak na sastanku sa svim sindikalnim povjerenicima u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu odlučiti o načinu i vremenu stupanja u štrajk te će ispuniti zakonsku obvezu najave štrajka pet dana prije njegova početka.

- To ćemo najaviti u ponedjeljak i onda ćemo u tih pet dana postaviti smjernice za provedbu, istaknula je.

Upitana gdje će štrajkati, Šušković je rekla kako im u postupku mirenja nitko nije rekao koja radna mjesta ne smiju štrajkati.

- To je poslodavac dužan odrediti i to u vrijeme postupka mirenja. Nitko ništa nije odredio, vjerojatno su se nadali dogovoru, vidjet ćemo što će biti, istaknula je.

- Unutar 24 sata smo već imali 2000 ljudi, neovisno o članstvu u našem sindikatu, koji su iskazali nezadovoljstvo i koji su za pristupanje štrajku, dodala je Šušković.


Sindikat policije Hrvatske: Kao reprezentativni sindikat već razgovaramo o povećanju plaća


Sindikat policije Hrvatske poručio je pak da kao reprezentativni sindikat za državne službe već određeno vrijeme pregovara s predstavnicima Vlade o povećanju plaća.

- Nastavno na prosvjede, najave štrajkova te ostalih sindikalnih aktivnosti na području državnih i javnih službi, podržavamo sve napore kojima je cilj poboljšavanje aktualnog položaja zaposlenika svih državnih i javnih službi, pa tako i pravosudnih policajaca, među kojima je veliki broj naših članova, ali i svih ostalih državnih službenika i namještenika, naših članova, istaknuli su.

Podsjetili su da njihov sindikat aktivno sudjeluje u izradi i donošenju novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama, kojim bi se trebao uspostaviti pravedniji sustav s višim i primjerenijim plaćama, a istovremeno su u tijeku pregovori da se pronađu mjere kojima bi im se privremeno poboljšao standard u razdoblju do donošenja zakona.

Sindikat policije također poručuje da "akcije koje u ovom trenutku rješavaju samo parcijalno pitanje pojedinih kategorija službenika ili namještenika, mogu samo otežati borbu za bolja prava i uvjete svih državnih službenika i namještenika".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!