Sindikat znanosti: Ministar Primorac tjera nas u štrajk

20.10.2022.

Zadnja izmjena 14:46

Autor: HRT/V.G.

Učitelji odbili novu ponud u Vlade

Učitelji odbili novu ponud u Vlade

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Nakon što je Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja jednoglasno odbilo novu ponudu Vlade o povećanju osnovice za plaće, odbijenica Banskim dvorima dolazi i iz Sindikata znanosti. Nakon što je Vlada predstavila rebalans, zaključili su da će svi zaposlenici u javnim službama trpjeti znatno rušenje svog standarda. Navode - već je jednom ove godine Vlada zbog uvođenja eura ostvarivala svoje interese preko leđa svojih zaposlenika te poručuju da neće i drugi put! Kažu: Ministar Primorac tjera nas u štrajk!


Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Dok se zaposlenici u javnim službama suočavaju s najozbiljnijim rastom troškova života u posljednjih skoro 30 godina, ministar Primorac reže deficit iznad svih projekcija i očekivanja!

Jasno je to vidljivo iz jučer objavljenog rebalansa proračuna, u kojem stoji podatak o deficitu. Još prije nekoliko mjeseci za ovu godinu predviđao se deficit od 2,7 posto BDP-a ili 13,4 mlrd kuna. Sada se to svodi na 7,1 mlrd kuna ili 1,5 posto BDP-a!

Zbog ovakvog planiranja proračuna, svi zaposlenici u javnim službama trpit će znatno rušenje svog standarda. Već je jednom ove godine Vlada zbog uvođenja eura ostvarivala svoje interese preko leđa svojih zaposlenika. Neće ići i drugi put!

Vladina ponuda sindikatima predstavlja znatan pad realnih plaća i zaostajanje za kretanjem plaća u drugim djelatnostima u zemlji. To će dovesti do još većih problema u kritičnim djelatnostima bez kojih kao društvo ne možemo funkcionirati. Medicinske sestre, iskusne liječnike, učitelje fizike, matematike, informatike, itd., već je i danas gotovo nemoguće zadržati i motivirati za rad u javnim službama. Ovakvim pristupom doslovno ih tjeramo iz države!

Da je riječ o nerealnoj ponudi, za koju i sama Vlada smatra da ne može proći kod naših članova, govori činjenica da su na posljednjem sastanku pregovarači Vlade apelirali na sindikate da uvjere svoje članove kako bi trebali prihvatiti ovo što im se nudi.

No, sindikalni čelnici koji bi u ovom trenutku prihvatili ponudu Vlade ili uvjeravali svoje članove u njezinu korektnost ili rade u dosluhu s Vladom jer imaju određene ponude ispod stola ili su potpuno nesvjesni ekonomskih okolnosti u kojima njihovi članovi žive. Teško je reći koje bi bilo gore.

Premijer bi se trebao pitati imaju li njegovi pregovarači na umu političke i društvene okolnosti u kojima se vode pregovori i sve implikacije svojih pozicija ili se pregovori vrte oko fokusa ministra Primorca na fiskalne ciljeve koji su u ovim okolnostima nerealni. Nama se čini da je posrijedi ovo drugo.

Sada je sasvim jasno tko će biti odgovoran za masovne prosvjede javnih službi, tko će biti kriv ako djeca i njihovi roditelji ponovno budu ispaštali zbog štrajka u prosvjeti i drugim javnim servisima.

Ministar Primorac ovakvim nas pristupom tjera u štrajk. Nadamo se da će drugi ministri i premijer to razumjeti. U konačnici, premijer je nedavno istaknuo kako je ovo godina isporuke. Pa neka isporuči i svojim zaposlenicima pravedan rast plaća. Očigledno za to ima fiskalnog prostora", stoji u priopćenju Sindikata znanosti.

Sindikat hrvatskih učitelja jednoglasno odbio novu ponudu Vlade

Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja jednoglasno je odbilo novu ponudu Vlade, priopćeno je u četvrtak ujutro, uz ocjenu sindikata da im je ta ponuda neprihvatljiva jer nije usmjerena na veći rast osnovice plaće. 

- Nova je ponuda Vlade RH neprihvatljiva jer nije usmjerena na veći rast osnovice u odnosu na prethodnu ponudu, već samo na drugačiju dinamiku isplate prije predloženog povećanja osnovice, ističe Sindikat hrvatskih učitelja.

- Povećanje iznosa božićnice, regresa i dara za djecu ne može kompenzirati rast osnovice i riješiti pitanje zaostajanja plaća u ovoj i idućoj godini, navodi se u priopćenju te ističe kako je stoga nova ponuda Vlade odbijena već na Velikom vijeću Sindikata hrvatskih učitelja.

Inače, Vlada je predstavnicima sindikata državnih i javnih službi prije dva dana iznijela korigiranu ponudu rasta osnovice plaća, a oni su najavili da će je prenijeti sindikalnim tijelima i članstvu te se očitovati idući tjedan, uz ocjenu da je malo bolja od prethodne, ali još nedovoljna.

Ministar rada Marin Piletić izvijestio je nakon sastanka pregovaračkih skupina u utorak kako je Vladina ponuda znatno povećana na način da je dodatno povećanje od dva posto pomaknuto na 1. siječnja 2023. te nudi i dodatno povećanje od četiri posto od 1. listopada.

- Ukupno s ovogodišnjim svibanjskim povećanjem riječ je o 10,32 posto većoj osnovici plaće u manje od 9 mjeseci i to je iskorak koji ni jedna dosadašnja Vlada nije učinila, ocijenio je Piletić. Istaknuo je kako je to Vladin odgovor na stanje u gospodarstvu i inflatorne pritiske i socijalno partnerstvo sa sindikatima.

Vlada je ponudila i povećanje božićnice za 2022. sa sadašnjih 1500 na 1750 kuna te povećanje božićnice i regresa za 2023. za dodatnih 250 kuna. S 3000 kuna neoporeziva primanja na ime božićnice i regresa podižu se na 3500 kuna.

S obzirom na uvođenje eura 1. siječnja iduće godine, Vlada je povećala i iznos dara za dijete sa 600 kuna na 100 eura, odnosno 753,45 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!