Sindikat: KBC Rijeka otežava povratak na posao medicinskoj sestri

03.08.2023.

13:02

Autor: T.V./HRT/Hina

Zgrada KBC Rijeka na Trsatu

Zgrada KBC Rijeka na Trsatu

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić upozorila je da KBC Rijeka na sve načine odugovlači i otežava povratak na radno mjesto medicinskoj sestri kojoj je povratak osiguran privremenom mjerom suda.

- Medicinska sestra Klinike za radioterapiju i onkologiju Dinka Milinković dobila je izvanredni otkaz ugovora o radu u kolovozu prošle godine, a nakon što je sindikat pokrenuo spor protiv odluke uprave KBC-a u srpnju je privremenom mjerom vraćena na radno mjesto do pravomoćnosti sudske odluke, rekla je Čahut Jurišić u četvrtak na konferenciji za novinare u Rijeci.

No, kako je istaknula, Milinković još uvijek ne radi, jer KBC zahtijeva da obavi pregled na medicini rada kako bi se utvrdila njena radna sposobnost, a zbog bolesti od koje boluje.

Pravna zastupnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Petra Vaci rekla je kako KBC očekuje da Milinković dostavi nalaz pregleda prije povratka na posao.

- Obratili smo se odvjetnici KBC-a, inzistirajući da Milinković može odmah početi raditi. To je posebno apsurdno u situaciji u kojoj nedostaje medicinskih sestara u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, upozorila je Vaci.

Poručila je da će se sindikat obratiti pučkoj pravobraniteljici rad zaštite prava ako Milinković u najkraćem roku ne bude vraćena na posao.

Medicinska sestra za odjelnu ljekarnu Dinka Milinković dobila je izvanredni otkaz u kolovozu prošle godine, zajedno s bivšom predstojnicom Klinike za radioterapiju i onkologiju Ingrid Belac Lovasić i bivšom glavnom sestrom Vlastom Predovan.

Razlog je bio niz teških povreda iz radnog odnosa, uključujući nepropisno skladištenje i skrivanje skupih lijekova za onkološke bolesnike. Sudski postupak temeljem tužbe sindikata je u tijeku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!