08:45 / 25.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Sindikat na sastanku u Ministarstvu obrazovanja

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sindikat hrvatskih učitelja izvijestio je da će ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu predstaviti podatke o uvjetima rada u sustavu obrazovanja u vrijeme pandemije.
Godinu dana nakon velikih prosvjeda prosvjetnih radnika, danas se održava novi, ali manji prosvjedi učitelja, profesora i drugog osoblja koje radi u školama, ali ovaj put zbog nastave u uvjetima epidemije.

Sindikat hrvatskih učitelja ranije je izvijestio da su pozvani na sastanak s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, što su sami inicirali kako bi mu predstavili podatke o uvjetima rada u sustavu obrazovanja u vrijeme pandemije.

➡️ Stipić: Četiri zahtjeva ministru
➡️ Hoće li nacionalni lockdown biti neizbježan?
➡️ Kako se škole snalaze u uvjetima pandemije?
➡️ Božinović najavio nove mjere, najjače u drugoj fazi epidemije

Na razloge prosvjeda se osvrnuo predsjednik Sindikata "Preporod" Željko Stipić.

- Sindikati su i u vrijeme pandemije radili. Nebrojene dopise pisali kabinetu ministra, ali nikakvih rezultata nije bilo. U takvoj situaciji ili ćete se i dalje dopisivati ili ćete učiniti nešto da vas se počne shvaćati ozbiljno, rekao je.

Na prosvjedu su govoreile i Željka Kollert, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi (OŠ) u Đulovcu, Gordana Kovač Bluha, nastavnica razredne nastave u OŠ Rapska u Zagreb, Tanja Biloglav, defektologinja u Centru za autizam u Zagrebu i Smilja Petrina, spremačica u OŠ Vukomerec.

- I u nemogućim situacijama kod nas posao nikada nije trpio, ali smo mi trpjeli. Mi smo umjetnici preživljavanja svega i svačega. Ovih i onih ideja te smjerova, od Škole za život do korona škole bez života, rekla je Kollert i dodala da u koronaškoli nema života nego samo rad.


Stipić je rekao kako je uvjeren da će se otvoriti dijalog o ovim problemima, te naglasio kako sindikat danas nije samo došao kukati, nego za svaki problem nud rješenje.

- Šaljemo danas i s ovog mjesta poruku kako bi naknade za stvarne troškove našeg rada trebale pripasti svakome tko takve troškove ima, u suprotnom ispada da samofinanciramo i podupiremo nakaradni oblik javno privatnog partnerstva, naglasila je učiteljica Kovač Bluha.

Defektologinja u Centru za autizam Tanja Biloglav rekla je da postoji nekoliko vrsta bolovanja za covid-19, za koji učitelji dobiju naknadu od 4257 kuna, što je neprihvatljivo malo. Učitelji traže da im se bolovanja za covid plate kao svaka druga, dodala je.

Kažnjava ih se smanjenjem plaća

Njih se kažnjava smanjenjem plaće iako nisu ni za što krivi, rekao je Stipić i zatražio da se postupa po Zakonu radu koji je povoljniji za učitelje te da im se nadoknade troškovi.

Petrina iz Osnovne škole Vukomerec u Zagrebu rekla je da ih nedostaje više od tisuću, da su se poslovi povećali te da ostaju neobavljeni, što je opasno u vrijeme epidemije.

Stipić je pozvao mjerodavne da poštuju Državni pedagoški standard te da odobre zapošljavanje spremačica.

Sindikat učitelja: Prosvjed Preporoda šteti dignitetu profesije

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) istaknuo je da nema veze sa sindikalnim prosvjedom ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, za koji smatra da je proizveo negativnu percepciju javnosti prema zaposlenicima u obrazovanju i time naštetio dignitetu profesije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!