Sindikat policije: Dobronić se ne smije miješati u prava službenika i namještenika

26.06.2023.

14:01

Autor: Hina/HRT/A.S.

Radovan Dobronić

Radovan Dobronić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Sindikat policije Hrvatske (SPH) zatražio je od predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića da se ne miješa izravno u izvršnu vlast i prava službenika i namještenika, a njegovu izjavu po kojoj sudski službenici nisu državni službenici ocijenili su skandaloznom.


- Smatramo skandaloznom izjavu predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića da sudski službenici nisu državni službenici. Stoga ovim putem tražimo od njega da se ne miješa izravno u izvršnu vlast i prava službenika i namještenika, iako može, naravno, izraziti zabrinutost oko štrajka i funkcioniranja sudova, stoji u priopćenju SPH.

Sindikat policije smatra da su sudski službenici državni službenici kao što su državni službenici i policajci, pravosudni policajci, carinici, saborska straža i svi drugi zaposlenici u državnim službama.

Predsjednik SPH Dubravko Jagić ističe problem preniskih plaća koje ne mogu privući mlade ljude da se zaposle u državnoj službi. No, rješenje ne vidi u povećanju plaća za pojedina radna mjesta na sudovima, već u reformi cjelokupnog sustava plaća u državnim i javnim službama.

- S povećanjima od 100, 80 i 60 eura neto koje je naš sindikat dogovorio s Vladom, jedan uspješan korak do tog cilja je iza nas, dok ćemo se u iduća dva koraka, a to su pregovori za povećanje osnovice i izrada nove Uredbe, izboriti za sve državne službenika i namještenike neovisno o tijelu kojem rade, kazao je Jagić.

Dobronić je jučer, govoreći o štrajku sudskih službenika i namještenika koji traže povećanje plaća, izjavio da oni ne spadaju u istu kategoriju kao i državni službenici, a kao jedan od glavnih problema naveo je neprovođenje načela podjele vlasti.

- Potpuno je neosnovano tvrditi da je bilo tko tko radi na sudu državni službenik, nije! On je sudski službenik, a sudovi ne ulaze u tijela državne uprave", izjavio je Dobronić dodavši da je to bitna razlika između ministarstava, agencija i zavoda i sudova, koji su nešto drugo.

Tu, smatra Dobronić, otpada argument da se pitanje oko 6800 sudskih službenika i namještenika može rješavati u paketu s 219.000 drugih službenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!