11:49 / 29.07.2018.

Autor: HRT

Sindikat policije odbacuje prozivanja da policija postupa nehumano prema migrantima

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sindikat objašnjava kako su ga na reakciju najviše potaknule pritužbe nekih udruga, a posebno nedavni medijski napis jednih dnevnih novina.
Sindikat policijskih službenika (SPS) odbacio je medijske napise u kojima se policijski službenici prozivaju za nehumano postupanje prema migrantima, te javno pohvalio sve policajce koji svoju službu obnašaju nadzirući i štiteći državnu granicu.

"Pitamo se gdje su kod naših medija nestale one lijepe slike u kojima policijski službenici pomažu migrantima (...). Naprosto je nemoguće da su se svi policijski službenici preko noći počeli ponašati suprotno, navodi Sindikat tvrdeći da je svjedok "brojnih situacija u kojima policijski službenici prilikom postupanja pomažu toj kategoriji ljudi do te mjere da odvajaju od svoje mizerne plaće novac kojim im kupuju nužnu hranu i piće".

Sindikat objašnjava kako su ga na reakciju najviše potaknule pritužbe nekih udruga, a posebno nedavni medijski napis jednih dnevnih novina u kojem se opisuje ispovijest migranata koji teško optužuju hrvatske policajce kako ih premlaćuju, oduzimaju im stvari i novac.

Takve incidente, ako se zaista i dogode, treba gledati kao pojedinačne slučajeve koje i Sindikat osuđuje, a koje redovito ispituje unutarnja kontrola nakon čega se protiv odgovornih pokreću disciplinski postupci, navodi SPS.
SPS ističe da MUP ima učinkovit sustav nadzora i kontole rada policijskih službenika što, napominje, potvrđuju brojni disciplinski postupci za mnogo banalnije i blaže propuste.

Sindikat je uputio javnu pohvalu svim policijskim službenicama i službenicima koji svoju službu obnašaju na kontroli i zaštiti državne granice, a posebice onima koji su na ispomoći u različitim policijskim upravama diljem Hrvatske odvojeni od obitelji i u vrlo teškim uvjetima rada.

"Kako je pred policijske službenike postavljeno sve više složenih zadataka na očuvanju granice Europske unije koji iziskuju mnogo snage i predanosti, želimo im i dalje uspješnost u njihovu radu, a medije molimo da sagledaju situaciju u cijelosti te da objektivno i pošteno prenose sve događaje od interesa javnosti", poručuje Sindikat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!