Sindikat policije protiv parcijalnih zahtjeva za povećanjem plaća

23.06.2023.

21:53

Autor: HRT/D.M./Hina

Policija

Policija

Foto: Ilustracija / HRT

Sindikat policije Hrvatske (SPH) pozvao je u petak da se stane s parcijalnim zahtjevima za povećanjem plaća u državnim i javnim službama, poručujući kako je sada jedinstvena prilika da se plaće u državnoj službi riješe sustavno i pravedno.


Ministarstvo uprave i pravosuđa ranije je najavilo da će Zakon o plaćama u državnoj i javnim službama, koji je dio reforme plaća u tom sektoru, biti usvojen sljedećeg tjedna na Vladi. Poručili su i da ne mogu prihvatiti zahtjeve štrajkaša u pravosuđu koji traže trenutno povećanje plaća jer bi tako izazvali nove nepravde u sustavu.

SPH, najbrojniji reprezentativni sindikat koji predstavlja sve službenike i namještenike u državnoj upravi poručio je kako je vrijeme da se stane s praksom parcijalnih traženja rješenja u pojedinim službama.

Sindikat je pritom ukazao na primjer po kojem upisničar u MUP-u ima niži koeficijent od sudskog zapisničara, koji trenutno štrajkaju, naglasivši da je koeficijent sudskom zapisničaru u protekle četiri godine podignut za 17,30 posto.

Parcijalna rješenja proteklih 20 godina izazvala su kaos u sustavu i smatramo da sad, kad smo tako blizu donošenja Zakona o plaćama za državne i javne službe koji će konačno uvesti reda, trebamo stati s parcijalnim zahtjevima, istaknuli su i pozvali na uključivanje u donošenje zakona i uredbi u duhu socijalnog partnerstva.

Smatraju sa da je dio odgovornosti za nepravde u sustavu i na sindikatima, koji su kroz godine tražili povećanja samo za određene skupine, vodeći se primarno potrebama službe i deficitarnošću zanimanja.

- Međutim, dio tih parcijalnih rješenja bili su i službenici koji su sada u štrajku, koji su 2019. i 2023. dobili veće koeficijente koje drugi u državnoj službi istih ili sličnih koeficijenata nisu dobili, istaknuli su.

Od Vlade očekuju da vodi računa o svim dijelovima državne službe kako bi izbjegli prelijevanje štrajka iz jednog resora u druge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!