Sindikat policije: Zastupamo cijepljene i necijepljene, ali odluke treba poštovati

09.11.2021.

19:47

Autor: P.F./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Iz Sindikata policije Hrvatske su poručili kako zastupaju prava svih članica i članova, bez obzira na to jesu li ili nisu cijepljeni i iz kojeg razloga, ili su preboljeli covid-19 te su pozvali na poštovanje novih odluka radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

- Sindikat, policijski službenici, državni službenici i namještenici moraju poštovati odluke nadležnih tijela, a oko svih nedoumica i pitanja koje bi članovi mogli imati, savjetujemo se i dalje ćemo se savjetovati s našim pravnim službama, a osobito kada dobijemo sve relevantne informacije, nakon zaprimanja upute Ministarstva unutarnjih poslova, izvijestili su iz Sindikata policije Hrvatske.

Podsjetili su kako su 5. studenog predsjednici Sindikata policije Hrvatske i Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, reprezentativnih sindikata, sudjelovali na sastanku s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i suradnicima, a vezano za nove mjere s ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusa. Na tom su sastanku, kažu, obaviješteni o promjenama koje donose nove mjere te očekuju kako će tijekom ovog tjedna biti donesena službena uputa.

Napomenuli su i da se - u iščekivanju donošenja službene upute MUP-a, u kojoj bi bio definiran način provođenja navedenih mjera (npr. provođenje testiranja, refundacija eventualnih troškova, postupanje s osobama koje odbiju testiranje i sl.), odnosno do primitka svih potrebnih i relevantnih informacija - nisu javno oglašavali, već komunicirali isključivo s liječničkom strukom, povjerenicima, sindikalnim aktivistima i pojedinim medijima, načelno i na upit.

- Međutim, s obzirom na to da su se, u međuvremenu, po našem mišljenju preuranjeno, oglasili neki drugi sindikati te iznijeli svoje stavove - naglašavamo da se radi o nereprezentativnim sindikatima koji ne zastupaju većinu zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova - smatramo potrebnim iznijeti okvirni stav o dosad poznatim činjenicama o novim mjerama i mogućem načinu njihove provedbe, izvijestili su.

Sindikat policije Hrvatske u priopćenju je pozvao sve da se nove odluke poštuju, a u narednom razdoblju će, kažu, opravdanost i temelj tih odluka provjeriti putem sindikalnih odvjetničkih ureda i nadležnih institucija, kao što su upravni i radni sudovi, Ustavni sud RH i drugo.

Pozvali su sve članice i članove da se, u slučaju da smatraju kako im je povrijeđeno bilo koje pravo, odmah jave svojim sindikalnim povjerenicima radi pružanja kvalitetne pravne pomoći koju Sindikat policije Hrvatske više od 20 godina osigurava svojim članovima.

Pritom ćemo, poručili su, u slučaju bilo koje moguće povrede prava putem odvjetničkih ureda zastupati svakog našeg člana na jednak način i bez ikakve diskriminacije, bez obzira na njegovu vlastitu odluku. Također, smatramo da svaki pojedinac ima svoju svijest, savjest i pravo na odlučivanje cijepiti se ili ne, kao i na moguće posljedice određenih odluka, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!