09:46 / 22.12.2019.

Autor: HRT

Sindikat policijskih službenika najavio prosvjed i štrajk

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sindikat policijskih službenika u pismu premijeru Andreju Plenkoviću i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću najavio je prosvjed i štrajk.
Sindikat policijskih službenika u pismu premijeru Andreju Plenkoviću i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću najavio je prosvjed i štrajk jer, unatoč najavama da će razgovarati sa svim policijskim sindikatima, njihov sindikat nije dobio priliku razgovarati o poboljšanju prava svojih članova. 

Sindikat policijskih službenika u subotu navečer priopćio je da su uputili pismo premijeru Plenkoviću i ministru Božinoviću, podsjetili su da su četvrti sindikat po broju članova od devet sindikata koji djeluju u MUP-u, ali da nisu imali priliku dati mišljenje i prijedloge vezane za poboljšanje svojih materijalnih prava, odnosno povećanje najniže plaće u državnoj službi,  ali i drugih prava kao što su kaznenopravna zaštita policijskih službenika i zaštita policijskih službenika od lažnih anonimnih prijava.

Istaknuto je da su dogovori - Dodatak II. Kolektivnog ugovora o državnim službenicima  namještenicima i Sporazum o uvođenju dodatka osnovnoj plaći policijskih službenika sklopljeni isključivo sa samo tri sindikata  - SPH-om, NSD MUP-a i SDLSN RH-a. Sindikat policijskih službenika ocijenio je da su dogovori postignuti nezakonito. Naime, sukladno s čl. 9. st. 6. Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata postojala je određena dužnost i obveza Pregovaračkog odbora sindikata za kolektivno pregovaranje koja nije provedena.

Kako se navodi, nisu zadovoljni postignutim pregovorima jer plaća najmanje plaćenoga policijskog službenika ni za godinu dana neće iznositi 5000, što je ministar obećao, već za državu sramotnih 4.880,41 kuna. Sadašnja plaća iznosi 4.407,72 kuna, što znači da je za godinu dana plaća policajca porasla za samo 472,69 kuna, i to zbog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak kojim se osnovni osobni odbitak povećava s 3800 kuna na 4000 kuna. Pritom, najniže plaćeni policijski službenik zapravo policijski službenik - vježbenik šest mjeseci prima još 15 posto manju plaću.

Istaknuto je da su najmanje plaćeni policijski službenici koji neposredno primjenjuju policijske ovlasti na terenu svakodnevno ugrožavajući svoj život i zdravlje, posebno u današnje vrijeme migrantske krize. Njihov sindikat tražio je povećanje koeficijenta tako da najniže plaćeni policijski službenik dobije najveću povišicu, a najviše plaćeni policijski službenik najmanju, uz uvjet da koeficijent najniže plaćenog policijskog službenika ne može biti manji od 1,0. Tako bi se postigla ravnoteža u omjeru plaća među policijskim službenicima, a ovo časno i pošteno zanimanje na društvenoj ljestvici dobilo mjesto koje mu pripada.

Navode kako svjedočimo svakodnevnom kaznenom progonu policijskih službenika koji su prilikom obavljanja policijskih poslova i primjenom policijskih ovlasti pravilno i zakonito te opravdano uporabili sredstva prisile. Iako je inicijativa bilo i od sindikata i od udruga, ni taj se problem nije riješio.
Dodaju kako policijski službenici nisu zaštićeni ni od lažnih anonimnih prijava niti su regulirana njihova prava kada ih se istražuje zbog neosnovanih i anonimnih prijava, što je svojsvrstan mobing.

- To nas i ne čudi jer takve anonimne prijave najviše služe sustavu za međusobna razračunavanja prema onima koji nisu poslušni i podobni i kada nekog takvog treba smijeniti s rukovodeće pozicije, stoji u priopćenju Sindikata policijskih službenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!