Sindikat poziva Upravu Plodina na kolektivno pregovaranje

21.03.2023.

14:54

Autor: Hina/HRT/R.S.

Trgovački centar Plodine

Trgovački centar Plodine

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Nezavisni sindikat radnika Hrvatske pozvao je Upravu Plodina na rješavanje problema radničkih prava kroz kolektivno pregovaranje i sklapanje kolektivnog ugovora, uz poruku da se neće dati zastrašiti i od svojih zahtjeva neće odustati.  

Predsjednica sindikata Marina Palčić ustvrdila je na konferenciji za novinare da Uprava Plodina zastrašuje, prijeti i ucjenjuje radnike koji se žele učlaniti u sindikat, a članove pozivaju da se iščlane, zbog čega su radnici Plodina na Cresu već prosvjedovali.

Cilj sindikata nije zatvaranje prodavaonica, nego kolektivno pregovaranja i sklapanje kolektivnog ugovora kojim bi se uredilo pitanje plaća i radnih prava te poboljšalo radne uvjete.

Poručila je da traže petodnevni radni tjedan i jednaku plaću za isti rad u svim krajevima Hrvatske, kao i transparentna mjerila za obračun plaća, jer to 4500 zaposlenika Plodina ne zna.

Ustvrdila je da se radnicima zbog odlaska na bolovanje na samo jedan dan plaća smanjuje za trećinu i zatražila prekid takve prakse. Također traži ukidanje penaliziranja radnika na plaći te da Plodine snose trošak radne odjeće.

Svaki rad za poslodavca mora biti primjereno plaćen, uključujući inventure, obračun blagajni i rad nakon završetka radnog vremena poslovnica, poručila je Palčić.

Voditelj pulskog ureda sindikata Boris Cerovac optužio je poslodavca da doživljava radnike kao brojeve, ne preza ni pred čime i gazi sve pred sobom, dok radnici ne znaju kako im se obračunava plaća i stimulacija i po kojim kriterijima se ostvaruje pravo na božićnicu, regres i druga materijalna prava.

Upozorio je da će se problemi morati rješavati uz pomoć inspekcije, a sindikat neće dopustiti kršenje radničkih prava.

Saborska zastupnica Katarina Peović (RF) izrazila je podršku radnicima u borbi za njihova prava protiv "robovlasničkih uvjeta rada" i poručila Vladi da je odgovorna za nastalo stanje. Najavila je da će ponovno uputiti u proceduru amandmane na Zakon o radu.

Palčić: Nastojimo poboljšavati radne uvjete kroz kolektivno pregovaranje


Palčić je za HRT rekla da je najveći problem s kojim se susreću onemogućavanje radnika da se sindikalno organiziraju. 

- Oni se na razne načine sprječavaju da se udruže u Nezavisni sindikat radnika Hrvatske. Hoće li biti daljnjih akcija? Svakako da hoće, mi ćemo dalje zahtijevati prava koje radnike sljeduju. Isto tako što se tiče općenito prodavača u Hrvatskoj smatramo da plaća ispod tisuću eura nije dovoljna za dostojanstven život, rekla je Palčić.  

- Pokušali smo razgovarati međutim u ovom trenutku Uprava odbija razgovor s nama i s radnicima, ali naravno mi ih pozivamo na razgovor jer cilj Sindikata nije zatvarati Plodine diljem Hrvatske već naravno razgovor i nastojimo poboljšavati radne uvjete kroz kolektivno pregovaranje, kazala je Palčić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!