13:35 / 16.03.2020.

Autor: B.V.M./HRT/Hina

Sindikat Preporod protiv da svi zaposlenici budu u školama

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sindikat predlaže da se obveza dolaska na radno mjesto odnosi tek na izvršitelje koji rade posao koji se ni u slučaju štrajka ne smije prekidati.
Sindikat Preporod usprotivio se odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite da svi zaposlenici u školama moraju biti na svojim radnim mjestima, te zatražio da u škole moraju dolaziti samo oni  koji rade posao koji se ni u slučaju štrajka ne smije prekidati.

Iz Preporoda su upozorili ministra unutarnjih poslova i voditelja Nacionalnog stožera Davora Božinovića na nezadovoljstvo sindikalnog članstva odlukom Stožera da tijekom dvotjedne obustave nastave u osnovnim i srednjim školama svi zaposlenici moraju biti na svojim radnim mjestima.

Sindikat predlaže da se obveza dolaska na radno mjesto odnosi tek na izvršitelje koji rade posao koji se ni u slučaju štrajka ne smije prekidati.

- Broj zaposlenica i zaposlenika za vrijeme obustave nastave, koji su dužni dolaziti na posao, u osnovnoškolskim ustanovama bi ovisio o broju učenica i učenika koji dolaze u školu, navode u priopćenju.

Za odluku o broju zaposlenica i zaposlenika koji dolaze na posao, kao i za osiguranje ravnomjernog raspoređivanja obveze dolaska na posao, predlaže Preporod, zadužen bi bio ravnatelj školske ustanove.

Sindikat ocjenjuje kako nastava na daljinu, upriličena za učenike osnovnih i srednjih škola, uklanja potrebu za dolaskom na posao većine zaposlenica i zaposlenika.

- Ako bi se ipak javila, u okviru provedbe nastave na daljinu,  potreba za angažiranjem pojedinih zaposlenica i zaposlenika, ravnatelj bi na posao pozvao neophodne zaposlenice i zaposlenike, stoji u priopćenju.

Ako bi bili prihvaćeni izneseni prijedlozi, Preporod ocjenjuje kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze na radnom mjestu među zaposlenicama i zaposlenicima školskih ustanova.

Također, umanjili bi se izgledi za stjecanje zaraze  u javnom prijevozu  za vrijeme dolaska na posao i odlaska s posla. Dolaskom na posao samo onih zaposlenica i zaposlenika koji su neophodni za funkcioniranje školske ustanove u izvanrednoj situaciji, smanjili bi se nepotrebni troškovi, smatra sindikat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!