14:23 / 26.06.2019.

Autor: Hina

Sindikat "Preporod" traži jednogodišnju odgodu provedbe "Škole za život"

-

-

Foto: - / -

Zahtjev Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu resorno ministarstvo ocijenilo je neobičnim.
Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod2 najavio je upućivanje apela premijeru Andreju Plenkoviću za jednogodišnjom odgodom frontalne primjene novog programa obrazovanja zbog brojnih zaprimljenih komentara članova, te izraženih sumnji u spremnost učitelja i nastavnika u školama za primjenu "Škole za život" u praksi.

To je, kako je na konferenciji za novinare rekao predsjednik tog sindikata Željko Stipić, ključno kako bi se omogućilo dovoljno vremena za stvaranje infrastrukturnih i drugih uvjeta, kao i za provedbu cjelovitog i intenzivnog stručnog usavršavanja nastavničkog kadra.

Iako iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) tvrde da je sve spremno za provedbu novog programa koji treba početi ove jeseni, na pitanje jesu li škole pripremljene, a učitelji i nastavnici osposobljeni mi odgovor ne znamo, upozorio je.

Svim će školama biti upućen poziv na potpisivanje Zahtjeva za jednogodišnjom odgodom frontalne primjene "Škole za život". Potpisivat će se od srijede 26. lipnja do petka 12. srpnja, a uključuje još dvije stavke - zahtjev za stvaranjem infrastrukturnih i drugih uvjeta u svim hrvatskim školama, te zahtjev za provođenjem cjelovitog i intenzivnog stručnog usavršavanja učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, te ravnatelja, odnosno, svih koji će program provoditi u praksi.

Nakon završetka akcije, potpisi će biti odneseni premijeru Plenkoviću.

MZO: Zahtjev "Preporoda" za odgodu kurikularne reforme neobičan

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) ocijenilo je u srijedu neobičnim zahtjev Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod za jednogodišnjom odgodom frontalne primjene novog programa obrazovanja, istaknuvši da MZO u ovom trenutku s dva većinska sindikata pokušava izboriti veće plaće za učitelje zbog ulaska kurikularne reforme u sve škole.

"Smatramo da je riječ o vrlo neobičnom zahtjevu manjinskog sindikata, s obzirom na to da Ministarstvo u ovom trenutku s dva većinska sindikata pokušava izboriti veće plaće kroz promjene koeficijenata zbog ulaska kurikularne reforme u sve škole", odgovorili su iz Ministarstva na upit Hine.
Usto, iz Ministarstva upućuju na rezultate o ispitivanju zadovoljstva sudionika edukacijama objavljene na poveznici https://skolazazivot.hr/pripreme-za-frontalnu-primjenu-edukacija-do-ozujka-2019/  iz kojih je, kako ističu, "očito da je evaluacija vrlo pozitivna i da se adresiraju potrebe učitelja, nastavnika i stručnih suradnika".

MZO podsjeća i na to da su edukacije CARNeta organiziranjem radionica uživo "Kako uspješno učiti u online okruženju" okupile više od 32 tisuće sudionika.

"Tijekom siječnja i veljače održano je oko 1000 jednodnevnih stručnih usavršavanja za sve učitelje i nastavnike svih nastavnih predmeta na županijskoj i lokalnoj razini na kojima je sudjelovalo više od 26 tisuća učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja. Samo u lipnju održana su 463 skupa, s 13 tisuća učitelja i stručnih suradnika, a još toliko ih se očekuje do 12. srpnja", ističu iz MZO dodajući da se tijekom cijele školske godine kontinuirano održavaju i online edukacije s oko 40 tisuća polaznika.

Usto, tijekom cijele sljedeće školske godine bit će osigurana podrška za učitelje, nastavnike i stručne suradnike, a u svakoj će se školi održati barem četiri savjetnička posjeta, tako da će naglasak biti na potpori i zajedničkom radu, a ne na kontroli, poručuju iz Ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!