10:42 / 09.02.2021.

Autor: T.V./Hina

Ispunjeni zahtjevi za povećanjem plaća iz štrajka

Povratak u škole

Povratak u škole

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠH) izvijestio je u utorak kako su zaposlenicima u odgoju i obrazovanju od prosinca 2019. do veljače 2021. plaće porasle najmanje za 12,23 posto, čime su ispunjeni svi zahtjevi iskazani kroz štrajk prosvjetnih djelatnika.

- Danas će biti isplaćene plaće u sustavu odgoja i obrazovanja i na današnji dan u potpunosti su se kroz povećanje koeficijenata i dodataka na plaće ispunili svi postavljeni zahtjevi u najvećem i najdužem štrajku i odgoju i obrazovanju koji je završen Sporazumom s Vladom Republike Hrvatske 2. prosinca 2019., ističe predsjednik sindikata Branimir Mihalinec.

U priopćenju navodi kako je štrajkom izboreno povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto za sve nastavnike, odgajatelje i stručne suradnike te za tajnike i voditelje računovodstva s VSS i VŠS. Isti povećanje ugovoreno je i za ostale zaposlenike. Povećanje je išlo u tri navrata, a zadnje je planirano u veljači s plaćom za siječanj ove godine.

MIhainec navodi kako koeficijent nastavnika s visokom stručnom spremom danas iznosi 1,406, kako je bilo i postavljeno u zahtjevima Sindikata, a posljedično štrajku u odgoju i obrazovanju ugovoren je i rast osnovice za plaće u javnim službama za 6,12 posto.

- Uz malu odgodu druge faze povećanja osnovice, ona je u siječnju 2021. godine dostigla ugovoreno povećanje od 6,12 posto i sada iznosi 6.044,51 kuna. Na taj način svim zaposlenicima u odgoju i obrazovanju u periodu od prosinca 2019. godine do veljače 2021. godine plaće su porasle najmanje za 12,23 posto, ističe se u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!