07:58 / 07.03.2019.

Autor: HRT

Sindikat traži ostavku Nikole Miline

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sindikat policijskih službenika u pismu ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću zatražio je u srijedu navečer, zbog korištenja policije u političke svrhe, ostavku glavnog ravnatelja policije Nikole Miline.
Sindikat policijskih službenika u pismu ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću zatražio je u srijedu navečer, zbog korištenja policije u političke svrhe, ostavku glavnog ravnatelja policije Nikole Miline.

- Milina: Postupanje policije bilo je zakonito 
- Policija u novinskoj redakciji 

- Tražimo da pokrenete postupak razrješenja Nikole Miline dužnosti glavnog ravnatelja policije, a od Službe za unutarnju kontrolu zatražite utvrđivanje odgovornosti visokih policijskih rukovoditelja tj. odgovornost osobe po čijem se nalogu ovako postupalo, stoji u pismu koje je potpisao predsjednik Sindikata Mario Puškarić. 

Sindikat smatra kako je u slučaju novinarke Đurđice Klancir riječ o zlouporabi policije u političke svrhe i udaru na slobodu medija. Policija se koristila kao produžena ruka politike za zastrašivanje novinara na temelju dopisa odvjetnika lokalnog političara koji je iz redova vladajuće stranke, navodi Sindikat.

Navedeni je političar, tvrdi Sindikat, često u društvu Marka Rašića, sadašnjeg načelnika Policijske uprave zagrebačke i nekadašnjega načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke. Sindikat ocjenjuje da je policija mogla utvrditi podatke samostalno svojim operativnim radom i putem Informacijskog sustava MUP-a. 

Ovakvo ponašanje je, ocjenjuje Sindikat, udar na slobodu medija i poruka svim novinarima da paze što pišu i koga istražuju jer bi im policijski službenici po nalogu svojih policijskih šefova, koji se dodvoravaju lokalnim političkim moćnicima, mogli pokucati na vrata. 

Sindikat smatra kako je "ovakvo postupanje policije loša poruka u javnosti te nije odraz policijskih službenika koji provode policijske poslove i primjenjuju ovlasti već odraz sadašnjega stanja u sustavu gdje se vidi da politika upravlja policijom". Ocjenjuje kako je "u svemu najgora činjenica da će se predstojećim izmjenama i dopunama Zakona o policiji, koji se radio mimo znanja svih sindikata koji djeluju u MUP-u, policijski sustav totalno svesti pod nadzor politike i politizirati do te mjere da će se 'neposlušne' policijske službenike moći premještati kada se hoće i gdje se hoće."

Sindikat tvrdi kako će za policijske rukovoditelje biti sasvim dovoljno da ga njegov neposredni rukovoditelj ocijeni ocjenom "zadovoljava" i on će u tom trenutku biti smijenjen. 
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!