14:35 / 12.10.2020.

Autor: HRT/Hina

Sindikat traži podizanje razine sigurnosti policijskih službenika

-

-

Foto: - / -

Sindikat policije Hrvatske (SPH) osudio je u ponedjeljak pokušaj ubojstva policajca vatrenim oružjem na Trgu sv. Marka i od odgovornih zatražio žurno podizanje razine sigurnosti policijskih službenika.
Sindikat policije Hrvatske (SPH) osudio je u ponedjeljak pokušaj ubojstva policajca vatrenim oružjem na Trgu sv. Marka i od odgovornih zatražio žurno podizanje razine sigurnosti policijskih službenika."SPH najstrože osuđuje današnji pokušaj teškog ubojstva policajca vatrenim oružjem na Markovom trgu. Ozlijeđenom kolegi želimo brz oporavak i povratak u normalan život, a od odgovornih tražimo žurno podizanje razine sigurnosti policijskih službenika", ističe SPH u priopćenju.

Poručuju da je sigurnost temeljna vrijednost nužna za funkcioniranje suvremene države jer bez sigurnosti nije moguće uspostaviti normalan život i omogućiti uživanje ljudskih prava poput prava na život, slobodu govora, slobodu okupljanja, slobodu kretanja i dr.

Stoga će SPH idućih dana s Ministarstvom unutarnjih poslova pokrenuti dijalog o mjerama nužnim za podizanje razine sigurnosti policijskih službenika i, posljedično, svih građana.

"Smatramo ključnim da posao zaštite sigurnosti građana obavljaju policajci koji su dobro plaćeni, kvalitetno obučeni i opremljeni te kojih je dovoljan broj za potrebe obavljanja policijskog posla. Nažalost, u ovom trenutku niti
jedan od ovih  kriterija  nije u potpunosti  zadovoljen, iako je u aktualnom i prethodnom mandatu Vlade došlo do određenih pozitivnih pomaka, osobito kad je o opremljenosti policajaca riječ", ocjenjuje SPH.

Ovaj tragičan događaj još jednom posjetio je na to koliko su naše institucije i normalan život potencijalno izloženi na nemilost napadača, čiji motivi mogu biti brojni, u rasponu od političkog terorizma do problema s mentalnim zdravljem, što će u ovom slučaju tek utvrditi istraga.

"Osobni osjećaj sigurnosti građana ključna je komponenta normalnog svakodnevnog života. Dođe li do njegova narušavanja, doći će i do teških društvenih poremećaja, a jednom izgubljen osjećaj sigurnosti teško je povratiti", stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!