Sindikat Zajedno predao peticiju s 3.000 potpisa Ministarstvu zdravstva

24.02.2023.

Zadnja izmjena 19:56

Autor: IMS/HTV/HRT

Sindikat "Zajedno" predao peticiju Ministarstvu zdravstva

Sindikat "Zajedno" predao peticiju Ministarstvu zdravstva

Foto: HTV / HRT

Sindikat Zajedno medicinskih sestara i tehničara predao je u petak Ministarstvu zdravstva peticiju s tri tisuće potpisa u kojoj traže primjenu adekvatnih koeficjenata odnosno priznavanje VSS-a magistrama sestrinstva u patronažnoj i hitnoj službi, jedinicama intenzivne skrbi i operacijskim blokovima.

Na tim radnim mjestima mogu raditi isključivo magistre sestrinstva s diplomom, no visoka stručna sprema im se ne priznaje pri obračunu plaće, te ih se mjesečno zakida za 200 do 300 eura, upozorili su iz tog sindikata.

Da su peticiju s potpisima danas predali i urudžbirali u Ministarstvo zdravstva Hini je potvrdila sindikalna povjerenica Lucija Petrik.

- Nadamo se da će nam ministar kroz osam do deset dana dati termin sastanka na koji će otići radna skupina sindikata, rekla je te dodala da će, ako se to ne dogodi, sindikat održati sastanak na kojem će dogovoriti daljnje planove koji uključuju utuženje, prosvjede pa i štrajk.

- Nadam se da će nas ministar ipak pozvati i da ćemo doći do zajedničkog i mirnog rješenja, dodala je.

Petrik kaže i da su se neki koeficjenti već počeli primjenjivati. Danas je, kaže, od ministra stiglo za zaposlenike radilišta saniteta da, kada im dođe poziv, da će im biti plaćen i koeficijent hitne službe.

U Hrvatskoj su zaposlene 2.763 medicinske sestre s visokom stručnom spremom, a 30 posto njih radi u patronaži, hitnoj, na intenzivnoj ili operacijskim blokovima.

Izmjenama Uredbe o o nazivima radnih mjesta i koeficjenata složenosti poslova u javnim službama iz srpnja prošle godine jasno je navedeno da koeficijent sestre u operacijskom bloku iznosi 1,571, a on je u realnosti 1,1640, ustvrdili su ranije iz sindikata te dodali da je slična situaciju u patronaži i na hitnoj.

- Nedopustivo je da se za određene poslove traži visoka sprema, a onda se ta sprema ne priznaje pri obračunu i isplati plaća, istaknula je Petrik koja je pokrenula potpisivanje peticije u zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske.

Napomenula je da su im potpisi stizali iz cijele Hrvatske, a najviše iz Splita i Šibenika.

- Članstvo nam je dosta revoltirano općenito stanjem u zdravstvenom sustavu. Nije to samo priznavanje visoke stručne spreme. Ima i radilišta gdje se ne prizna ni prvostupništvo. Plaće su jako niske u zdravstvenom sustavu medicinskim sestrama, rekao je Krunoslav Kušec, predsjednik sindikata "Zajedno".

- Ako je to radno mjesto visoko sofisticirano, znači trebate stručnjaka koji je samostalan u radu i potrebna vam je visoka stručna sprema, a vi je ne priznajete. Još 2020. godine postoji uredba gdje određene poslove na tim radilištima može raditi samo visoka stručna sprema, istaknula je Lucija Petrik, sindikalna povjerenica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!