17:37 / 02.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Sindikat: Zbog zgrade Dalmacijavina idemo i do Strasbourga

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nezavisni sindikat Dalmacijavina najavio je da bi zadovoljštinu u vezi sa zgradom u Gradskoj luci, procijenjene vrijednosti 83 milijuna kuna, mogao tražiti na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.
Nezavisni sindikat Dalmacijavina najavio je da bi zadovoljštinu u vezi sa zgradom u Gradskoj luci, procijenjene vrijednosti 83 milijuna kuna, mogao tražiti na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu ako se spor s državom za radnike negativno riješi.

-
Ako se spor s državom negativno riješi, sljedeća instanca će biti sud u Strasbourgu pa će Republika Hrvatska biti dužna platiti glavnicu i kamate, priopćio je Nezavisni sindikat Dalmacijavina.

➡️ Radnici Dalmacijavina: Velika nepravda
➡️ Stečajni postupak Dalmacijavina: Država će biti namirena s oko 13 milijuna kuna 
➡️ Nezavisni sindikat Dalmacijavina traži od Vlade 64 milijuna kuna

Sindikat podsjeća kako je u prvostupanjskom postupku, koji se vodi za isplatu novčane naknade za oduzetu zgradu, Trgovački sud u Splitu donio negativnu odluku, a da nije sazvao niti održao nijedno ročište, što znači čistu pristranost u korist tužene Republike Hrvatske.

- Nije proveden nikakav postupak izvlaštenja niti je Dalmacijavinu za oduzetu zgradu isplaćene ikakva naknada, tvrdi Nezavisni sindikat Dalmacijavina.

Po navodima tog sindikata, iako je ta zgrada zaštićeno kulturno dobro i u posjedu je Lučke uprave u Splitu od 2011., Lučka uprava nije učinila ništa da se ta zaštita i provede.

Sindikat podsjeća kako je prije pet godina arhitektica Snježana Perojević na traženje Lučke uprave izradila elaborat koji je bio osnova za zaštitu sporne zgrade, a nitko nije našao potrebnim da taj konzervatorski elaborat dostavi sljedniku Dalmacijavina d.d., tj. Dalmacijavinu d.d u stečaju iako, kako se navodi, ta "tvrtka u stečaju vodi spor s Republikom Hrvatskom za povrat te zgrade u trajektnoj luci, odnosno za novčanu naknadu nezakonito oduzete nekretnine koja je ušla u temeljni kapital tijekom pretvorbe kao ulaganje u pomorsko dobro".

- Ako Lučka uprava nije imala sredstava za njezinu zaštitu, kao ni država, zašto zgradu nisu vratili njezinim pravim vlasnicima, radnicima Dalmacijavina u stečaju, te bi bila prodana, uređena i tako bi se omogućila isplata radničkih potraživanja u stečajnom postupku?, pita Nezavisni sindikat.

Vodstvo Lučke uprave tvrdi kako je situacija sa zemljištem i objektima Dalmacijavina u Gradskoj luci pravno čista, ali to ne odgovara istini jer se vodi postupak na Trgovačkom sudu u Splitu protiv Republike Hrvatske radi naknade nezakonito oduzete nekretnine u trajektnoj luci, dodaje sindikat. Postupak je u stanju revizije, o čemu su potpuno upoznati i gradonačelnik Andro Krstulović Opara, ravnatelj Lučke uprave Vice Mihanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković, kod kojih su nekoliko puta bili predstavnici Dalmacijavina te ih u cijelosti upoznali s tom problematikom, napominje Nezavisni sindikat Dalmacijavina.

- Zgrada Dalmacijavina, odnosno ulaganje u nju bilo je dio temeljnog kapitala Dalmacijavina i ona je od ovlaštenog sudskog vještaka Berislava Bašića bila procijenjena na 83 milijuna kuna, ističe se u priopćenju Nezavisnog sindikata  Dalmacijavina. Usprkos tomu, navodi Nezavisni sindikat, "država nas je ucijenila preko svojih predstavnika u tadašnjem Nadzornom odboru da im zgradu predamo bez izvlaštenja i naknade i o tome sklopimo sporazum o uređenju pravnih odnosa, a činjenicu prisile potvrdilo je pisanim putem nekoliko članova Odbora, tvrdeći pritom da se neće umanjiti temeljni kapital društva". "Kako se radi i o kaznenom djelu, s navedenom prisilom (glasujte ili tvrtka ide u likvidaciju) upoznato je i državno odvjetništvo", priopćio je Nezavisni sindikat Dalmacijavina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!