14:02 / 03.05.2022.

Autor: V.G./HRT/Hi

Sindikat zdravstva: Sestre rade i poslove za koje nisu kvalificirane

Radmila Čahut Jurišić

Radmila Čahut Jurišić

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Predsjednica Sindikata zdravstva Radmila Čahut Jurišić kazala je u ponedjeljak da uprava riječke bolnice prisiljava medicinske sestre na Klinici za onkologiju da rade posao pripreme citostatika za koji nisu kvalificirane, pa su o tome izvijestili inspekciju zdravstva.


Čahut Jurišić navela je na konferenciji za novinare da medicinske sestre, uz loše uvjete rada, na Klinici za onkologiju i radioterapiju, rade i posao za koji nisu kvalificirane - pripremu citostatika u digestoru, a potom i njegovu primjenu. A trebale bi raditi samo dio posla za koji su kvalificirane, tj. primjenjivati citostatsku terapiju, dodala je.

Navela je da pripremu citostatka, kao i u svim drugim bolnicama, trebaju obavljati farmaceutski tehničari ili magistri farmacije i dostaviti ih na kliniku kako bi medicinske sestre tu terapiju primijenile.

Ističe da je takav rad opasan po zdravlje sestara, koje su ionako preopterećene, te da može ugroziti i njih i pacijente.

Po njezinim riječima, uprava je na kliniku nedavno poslala farmaceuta koji ne priprema terapiju, nego stoji uz sestru koja to radi.

O svemu je upućena prijava inspekciji zdravstva i nadamo se da će ona intervenirati što prije, zaključila je predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!