Sindikat znanosti: Inzistiranjem na štednji Primorac nas vodi u dublju recesiju

30.11.2022.

17:21

Autor: HRT/Hina/J.L.

Sindikati: Očekuju nas recesija i daljnji rast cijena

Sindikati: Očekuju nas recesija i daljnji rast cijena

Foto: - / SHUTTERSTOCK

 Inzistiranjem na štednji, ministar financija Marko Primorac odvest će nas u dublju recesiju, poručio je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja referirajući se na fiskalnu politiku Vlade za 2023. godinu.


U 2023. godini, u kojoj nas očekuju recesija i daljnji rast cijena, ministar Primorac najavljuje državnu štednju i stagnaciju plaća, navode u priopćenju. To se, kažu može iščitati iz njegovih izjava kako je neupitna Vladina predanost fiskalnoj konsolidaciji, kako će ograničavanjem potrošnje, to jest neprelaskom nekih uobičajenih razina deficita, osigurati da država ne djeluje inflatorno te kako rasterećenje plaća u ovom trenutku nije opcija.

To su, kažu sindikalci, pogrešne poruke.

Fiskalnu konsolidaciju, ističu, treba ostaviti za normalna vremena, a ne recesijska. Susprezanjem državne potrošnje recesija će iduće godine biti dublja i duža jer u kriznim godina jedino država može donekle nadomjestiti pad inozemne potražnje i investicija iz privatnog sektora.

Vlada za iduću godinu u proračunu predviđa i bitno sporiji rast plaća. Iako nema dokaza da bi primjereni rast plaća dovodio do spiralnog rasta cijena, Vlada je bila vrlo rigidna po pitanju povećanja plaća svojim zaposlenicima, a sada signalizira da nema namjeru smanjivati porez na dohodak jer, kako objašnjava ministar Primorac, za takav potez nema prostora u proračunima lokalnih jedinica. Istovremeno, ministar ističe kako nije vrijeme ni za uvođenje poreza na višak nekretnina koji bi mogao popuniti lokalne blagajne. Time se šalje izrazito loša poruka, poručuju iz sindikata.

Takve izjave, kažu, sugeriraju i kako bi iduće godine borba protiv inflacije za Vladu mogla biti važnija od antirecesijskog djelovanja. Pritom se borba protiv inflacije planira na način da se zauzdava potrošnja, ili posljedično, da se produbljuje recesija.

Inflacija će biti prisutna što god radila Vlada, pitanje je samo koliko će duboka biti recesija. Fiskalna bi politika u idućoj godini trebala djelovati kao amortizer recesije te pomoć građanima i poduzećima u nošenju s daljnjim rastom cijena, smatraju sindikalci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!