Sindikat znanosti podržava novi zakon, ali upozorava na manjkavosti

08.07.2022.

11:39

Autor: Hina/HRT

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

Foto: Marko Prpić / PIXSELL

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja pozdravio je u petak prijedlog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, o kojem se raspravlja u Saboru, ocijenivši da predstavlja korak naprijed, ali smatra da ima i neke bitne manjkavosti koje bi trebalo popraviti.

Sindikat pritom prvenstveno misli na položaj asistenata, kojima se predviđa prekarni radni odnos, tj. sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme na kraća razdoblja, moguće i na godinu dana, iako je obaveza asistenata i smisao njihova radnog mjesta izraditi doktorat da bi se mogao započeti rad u znanosti.


Predloženo rješenje odudara od samog smisla radnog mjesta asistenta i doprinos je odlasku mladih ljudi iz zemlje, upozorava sindikat u priopćenju.


Ističu kako sustav rada za tržište, vlastiti prihodi i financijski dio prijedloga zakona nije uređen niti razrađen pa su, s obzirom na kaos i nezakonje u sustavu, nužna konzistentna regulatorna rješenja.


Osim toga, u Hrvatskoj, prema interpretacijama Vrhovnog suda, nije moguće osigurati pravo na štrajk za zaštitu akademskih prava i sloboda, u čemu smo jedina zemlja u zapadnom demokratskom svijetu, a zakonski prijedlog je to mogao riješiti, ali nije.


Rezolucija o narušavanju akademskih prava i sloboda


Prijedlog nije omogućio istinsku reformu upravljanja ustanovama, a iskustva nekih sveučilišta, osobito višestruko nemila događanja na tijelima upravljanja Sveučilišta u Zagrebu, upozoravaju na slabosti sustava upravljanja, neadekvatni sastav, ovlasti i način izbora tijela sveučilišta.


Sindikat podsjeća da je na nedavnom Saboru usvojio rezoluciju o tome pod nazivom "O narušavanju akademskih prava i sloboda na hrvatskim sveučilištima i zloupotrebi autonomije".


U njoj se osuđuje upravljanje sveučilištem koje se manifestira nepostojanjem odgovornosti za nezakonite, neakademske i nedemokratske odluke, a istovremeno uključuje dokidanje akademske rasprave i svođenje na puku formu, sankcioniranje nepoželjnog mišljenja ili glasovanja.


To ide čak do ukidanja mogućnosti profesionalnog napredovanja za neistomišljenike, revanšizam prema ustanovama i pojedincima, manipulacije procedurama i onemogućavanje neovisnog rada sveučilišnih tijela.


Tu su i kršenje autonomnih prava na izbor dekana i prodekana, kupovanje lojalnosti dekana dodjelom koeficijenata za zapošljavanje, nezakonito i netransparentno zapošljavanje i sl, stoji u rezoluciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!