Sindikat znanosti traži povišicu i za zaposlene na fakultetima

07.06.2023.

12:32

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Konferencija za medije Sindikaza znanosti i visokog obrazovanja 4. lipnja, 2023.

Konferencija za medije Sindikaza znanosti i visokog obrazovanja 4. lipnja, 2023.

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja pozvao je u srijedu Vladu da povećanje plaća za 60 eura u državnom i javnom sektoru proširi na sva znanstvena i znanstveno-nastavna radna mjesta, s obzirom na to da su prošli mjesec dobili povećanje osnovice od samo 2 posto.


Sindikat smatra neprihvatljivim izostavljanje profesora i znanstvenika na fakultetima s popisa zaposlenika koji će dobiti dodatak na plaću koji je Vlada ovog tjedna obećala za 219 tisuća zaposlenika.

- Budući da premijer Plenković proširenje povišica na sve zaposlene na sastanku sa sindikatima nije odbio, očekujemo da će Vlada u idućim danima povećanje plaća za 60 eura proširiti i na sva znanstvena i znanstveno-nastavna radna mjesta u našem sustavu. S obzirom na višak proračuna ostvaren prošle godine te pozitivna fiskalna kretanja u ovoj godini, novac za tu namjenu sigurno nije problem jer je riječ o relativno malenom broju zaposlenika, stoji u njihovu priopćenju.

Iako podržava odluku Vlade o povećanju plaća zaposlenima u javnim i državnim službama, kao i isplatu većih povišica onima s nižim koeficijentima, Sindikat tvrdi da su profesori i znanstvenici stavljeni nepovoljniji položaj u odnosu na sve ostale segmente javnih službi.

Plaće profesora u zaostatku


Osim toga, njihove su plaće prošle godine znatno zaostale za dinamikom kretanja plaća u gospodarstvu.

- Taj se trend ove godine i intenzivirao. Prosječno povećanje plaća u privredi u prva četiri mjeseca iznosi 14 posto, a oni su dobili povećanje osnovice od svega 2 posto u svibnju ove godine. Ovakav tretman najobrazovanijeg dijela društva nema racionalnog, ekonomskog ni političkog obrazloženja, naveli su.

Usporedbe radi, koeficijent za početnička radna mjesta istih kompetencija u sustavu zdravstva je za 30 posto veći, a napredovanje u plaćama bitno brže, napominje Sindikat koji najavljuje da će "poduzeti sve aktivnosti koje od njega zatraže članovi u interesu zaštite svog položaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!