Sindikat znanosti traži upravni nadzor izbora dekana na Hrvatskim studijima

11.04.2021.

15:05

Autor: HRT/Hina/D.M.

Pavo Barišić

Pavo Barišić

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja uputio je Ministarstvu znanosti i obrazovanja zahtjev za provođenjem upravnog nadzora nad zakonitošću pokretanja i provedbe izbora dekana Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, priopćio je u nedjelju sindikat.

Rektoru Damiru Borasu uputili su zahtjev za nadzorom zakonitosti i statutarnosti rada FHS-a, a o svojim je zahtjevima informirali su i Sveučilišni savjet Sveučilišta u Zagrebu. Smatraju da se ne radi samo o potrebi zaštite prava zaposlenika, nego i o pitanju zakonitosti rada ustanove u cjelini.

Predsjednica Velikog vijeća Sindikata znanosti Vesnica Garašić u priopćenju upozorava, na, kako navodi, 'brojne nezakonitosti u aktualnom procesu izbora dekana FHS-a'. Kaže kako su apeli dijela nastavnika FHS-a prema rektoru Damiru Borasu i Senatu Sveučilišta da se u rad Fakultetskog vijeća uključe svi zaposlenici FHS-a u znanstveno-nastavnom zvanju - ostali bez odgovora.

Sindikat tvrdi da je privremeno imenovano Fakultetsko vijeće bez ikakvog uporišta u pozitivnim pravnim propisima samo sebi produljilo mandat i upustilo se u nezakonit i protustatutaran postupak izbora dekana kojim je velikoj većini zaposlenika onemogućeno bilo kakvo sudjelovanje u tom postupku.

- Pokušaj da se zaustavi ovakav način izbora dekana, zaustavljen je nakon što su rektor Boras i Senat Sveučilišta 16. ožujka 2021. smijenili privremeno imenovanog dekana Pavu Barišića, koji je donio odluku o obustavljanju navedenog postupka kao i odluku o izvanrednom otkazu Anti Čoviću, te su na mjesto privremenog dekana imenovali Stjepana Ćosića, koji je poništio odluku o otkazu Anti Čoviću te ponovno nastavio sporni postupak izbora dekana, navodi sindikat.

Postupak kojim bi privremeno Fakultetsko vijeće, koje nije izabrano od zaposlenika ustanove, nego je imenovano od Senata i rektora, trebalo izabrati redovnog dekana na rok od tri godine, 'ne samo da je protivan propisima, nego predstavlja i primjer teškog narušavanja prava zaposlenika na akademsku samoupravu i autonomiju, primjer zloupotrebe ovlasti i time neprihvatljivog ponašanja u akademskoj zajednici', poručuje sindikat.

FHS je na svojim web stranicama prije nekoliko dana naveo kako "Povjerenstvo za provedbu postupka izbora dekana Fakulteta hrvatskih studija objavljuje da se na poziv Fakultetskoga vijeća od 19. ožujka 2021. zainteresiranima koji ispunjavaju uvjete za izbor dekana da podnesu prijavu uz stručni životopis, program rada i potporu potpisa 35 nastavnika Fakulteta hrvatskih studija, prijavio jedan pristupnik , izv. prof. dr. Ivo Džinić".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!