Sindikati Aladroviću: Nećemo na sastanak dok Sabor ne raspiše referendum

14.08.2019.

15:54

Autor: Hina

default error photo
Sindikati smatraju da je odnos između njih i vladajućih dodatno zaoštren prošle godine, kada je Vlada oblikovala novu mirovinsku reformu bez savjetovanja sa sindikatom.
Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikat i Matica hrvatskih sindikata poručili su ministru rada Josipu Aladroviću da se neće odazvati na njegov poziv na sastanak sve dok Sabor ne donose odluku o raspisivanju referenduma inicijative '67 je previše'.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, prethodno je pozvao sindikate na sastanak 22. kolovoza radi "daljnjeg razvoja socijalnog dijaloga, međusobne suradnje i partnerstva".

- Preduvjet sastanku je rješenje ključnog spora u kojemu se već mjesecima nalazimo. Sve dok Hrvatski sabor ne donese odluku o raspisivanju referenduma temeljem inicijative '67 je previše', upitna je opredijeljenost Vlade za stvarni socijalni dijalog kroz koji bi utvrđivala i provodila politike i mjere za održivi razvoj Hrvatske - stoji u zajedničkom priopćenju sindikalnih središnjica.

Smatraju da je odnos između njih i vladajućih dodatno zaoštren prošle godine, kada je Vlada oblikovala novu mirovinsku reformu bez savjetovanja sa sindikatom.

Naglašavaju da su zato počeli s prikupljanjem potpisa radi raspisivanja referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu.

- Bio je to razlog nepotpisivanja novog Sporazuma o osnivanju GSV-a, a Vladina protureformska kampanja za posljedicu je imala naš zahtjev za ostavkom, a potom i razrješenjem dužnosti sada već bivšeg ministra rada te raskidanje starog Sporazuma - priopćile su sindikalne središnjice.

Zaključuju kako iz svega vidljivo da se formalno istupanje reprezentativnih sindikalnih središnjica iz "nefunkcionirajućeg dijaloga" nije dogodilo preko noći, "pa se preko noći ne može ni obnoviti".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!