16:04 / 23.11.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Sindikati državnih službi potpisali protokol o početku kolektivnih pregovora

Aladrović nakon sastanka pregovaračkih odbora Vlade RH i predstavnika sindikata dao izjavu za medije

Aladrović nakon sastanka pregovaračkih odbora Vlade RH i predstavnika sindikata dao izjavu za medije

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Nakon prošlotjednog virtualnog sastanka predstavnika Vlade i sindikata o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za državne i javne službenike danas se pregovaralo i uživo. U Ministarstvu rada potpisan je Protokol o pregovaranju sa predstavnicima državnih službi koji predviđa odvajanje pregovora o povećanju plaća od ostalih stavki kolektivnog ugovora.


- Dogovorili smo se da ćemo odvojiti osnovicu za plaće od ostalih prava iz KU-a, rekao je novinarima predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić, koji očekuje da će u novom KU-u biti zadržana postojeća prava. S obzirom na povećanje BDP-a smatramo da ćemo uspjeti ispregovarati više novaca. Normalna da ćemo tražiti poboljšanje materijalnih uvjeta za zaposlene u državnim službama. Ako je povećanje BDP-a 9,5 posto, trebale bi se povećati i naše plaće, poručio je Jagić.

Aladrović je istaknuo da se Vlada kroz nacionalni program oporavka i otpornosti obvezala s 1. siječnjem 2024. donijeti Zakon o plaćama u državnoj i javnoj upravi, što je povezano s kolektivnim pregovaranjem. Očekuje da će pregovarači do tada na kvalitetniji način definirati plaće i platne razrede.

Bez razgovora o trinaestoj plaći

- Siguran sam da ćemo na taj način imati pravedniji i bolji sustav. Otprilike znamo kako stvari stoje što se tiče zahtjeva i, s druge strane, Vladinih mogućnosti, Nismo još došli do konkretnih brojki, ali ćemo to sigurno učiniti već na sljedećem sastanku, kazao je Aladrović.

Sindikalcima su predstavljene perspektive za državni proračun u 2022. godini i kretanja gospodarstva u proteklom i sljedećem razdoblju.

- Idemo u pozitivnom smjeru, ali moramo biti svjesni da smo imali pad gospodarstva u 2020. godini i da smo investirali preko 12,5 milijardi kuna u očuvanje radnih mjesta. Iduća godina je iz perspektive financija izrazito zahtjevna, tu definitivno nemamo prevelik prostor, istaknuo je Aladrović.

Komentirao je i mogućnost isplate trinaeste plaće, poručivši da tu "moramo biti objektivni jer tek izlazimo iz krize".

- Moramo kreirati očekivanja koja možemo ispuniti. O trinaestoj plaći nismo razgovarali ni na sastancima s javnim službama niti s državnim službama. O tome nije bilo razgovora, iskreno mislim da neće ni biti, kaže Aladrović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!