14:32 / 26.09.2018.

Autor: M.M./Hina

Sindikati najavili prosvjed protiv mirovinske reforme

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednici triju sindikalnih središnjica, Mladen Novosel, Krešimir Sever i Vilim Ribić, najavili su za subotu, 20. listopada, na Europskom trgu prosvjed protiv predložene mirovinske reforme.
Predsjednici triju sindikalnih središnjica, Mladen Novosel, Krešimir Sever i Vilim Ribić, najavili su za subotu, 20. listopada, na Europskom trgu prosvjed protiv predložene mirovinske reforme.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izvijestio je na konferenciji za novinare da su pripreme za prosvjed u tijeku i najavio da će usuglašena stajališta triju središnjica uputiti ministru rada i mirovinskog sustava Marku Paviću.

Ovisno o njegovoj reakciji odlučit ćemo o daljnjim akcijama, rekao je Novosel i poručio kako to neće biti sindikalni prosvjed, nego poziv građanima da podignu svoj glas.

Ocijenio je da je sadašnje stanje mirovinskog sustava rezultat promašenih politika prethodnih Vlada. Europska komisija sustavno Hrvatsku, od ulaska u Europsku uniju, gura u reformu na takav način, stvarajući osjećaj beznađa kako bi potaknula hrvatske građane na iseljavanje i dobila kvalitetnu radnu snagu za potrebe Njemačke ili Irske.

I predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić očekuje da će građani prepoznati važnost teme, između svađa o "ustašama, partizanima i Thompsonu". Eventualni neuspjeh prosvjeda bio bi neuspjeh svih nas, ustvrdio je, jer je prijedlog mirovinske reforme "politička, socijalna i društvena perverzija koja vodi u rad do smrti".

Upitan o kompromisnom rješenju koje je ponudio Pavić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je kako se to ne može smatrati ozbiljnim prijedlogom, a što građani misle o takvoj Vladinoj politici pokazuju krajnje negativni rezultati ispitivanja javnog mnijenja.

Sever ističe kako treba uzeti u obzir da je životni vijek hrvatskih građana niži od prosjeka Europske unije, kao i po broju godina zdravog života nakon umirovljenja. Hrvatska treba Europskoj komisiji i Svjetskoj banci jasno reći da nije spremna za produljenje radnog vijeka. U protivnom najavio je građanski neposluh i raspisivanje referenduma.

Sindikati traže da se umjesto skraćivanja prijelaznih razdoblja vrati dob za starosnu mirovinu na 65 godina, jedino su pod tim uvjetom spremni razgovarati o eventualnom skraćivanju prijelaznog razdoblja.

Što se tiče penalizacije prijevremenog umirovljenja, predlažu zadržavanje postojećeg modela jer odlazak u prijevremenu mirovinu često nije dobrovoljni izbor radnika. Također predlažu da se umjesto kažnjavanja radnika sankcioniraju poslodavci koji ih potiču na ranije umirovljenje.

Vezano uz starosne mirovne za dugogodišnje osiguranike smatraju kako treba zadržati postojeće zakonsko rješenje jer je 41 godina staža sasvim dovoljno za ostvarivanje mirovine bez penalizacije ako osoba više ne može raditi.

Vezano uz pravo izbora mirovine za osiguranike 2. stupa, sindikati pozdravljaju mogućnost povratka u 1. stup ako je to povoljnije za osiguranika, jer smatraju da se tom mjerom povećavaju mirovne za velik broj građana s najmanjim primanjima.

Sindikati se protive povećanju izdvajanja za 2. stup tako da se time umanje izdvajanja za 1. stup međugeneracijske solidarnosti i traže preispitivanje postojećeg modela mirovinske štednje u 2. stupu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!