08:08 / 23.05.2019.

Autor: HRT

Sindikati napuštaju GSV i traže smjenu Pavića

-

-

Foto: - / -

Podijelili su i dopis koji je upućen kabinetu premijera Plenkovića.
Iz inicijative "67 je previše" potvrdili su da će sigurno još desetak dana prebrojavati liste s potpisima za referendum, koje će potom predati Saboru. Potvrdili su i kako tri sindikalne središnjice - Nezavisni sindikat, Matica i Savez samostalnih sindikata Hrvatske, neće više sudjelovati u dijalogu Gospodarsko-socijalnog vijeća. Kako ih ministar rada Marko Pavić nije poslušao i sam dao ostavku, premijeru su uputili zahtjev da ga hitno smjeni zbog, kako kažu, varanja naroda i trošenja javnog novca za antikampanju. Na potez sindikata reagirali su poslodavci.

-
U njemu se vrlo jasno traži od predsjednika Vlade da razriješi ministra rada i mirovinskog sustava Pavića zbog toga što je varao narod i što je pritom zloupotrijebio i sredstva državnog proračuna za antikampanju protiv ove inicijative "67 je previše" - rekao je Krešimir Sever.Vilim Ribić rekao je da je mirovinski sustav onaj koji traži kompetentnog čovjeka na njegovu čelu, a to, prema njihovu mišljenju, nije bio ni SDP-ov ministar Mirando Mrsić. Ista je, kaže Ribić, situacija i sada. Njegovu ostavku, dodao je, tražili su da pošalju poruku hrvatskoj javnosti.Mladen Novosel rekao je da je ministar Pavić kompromitirao socijalni dijalog u RH te da ga tri sindikalne središnjice s njim više ne mogu voditi.Govorili su i o daljnjim potezima u vezi s referendumskom inicijativom "67 je previše". Konferenciju za novinare sindikata pogledajte ovdje:- Potraga za zajedničkim rješenjem nikada ne smije prestati. U interesu je svih građana Republike Hrvatske da socijalni dijalog ne prestane jer on nema alternativu, rekao je Ivan Mišetić, predsjednik GSV-a, nakon objave sindikata da raskidaju sporazum o GSV-u.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić rekao je kako se HUP zalaže za poboljšanje socijalnog dijaloga, ali da bi se dijalog unaprijedio potrebno je razgovarati. 

- Zaustavljanje rada GSV-a kao mjesta koje je krucijalno za socijalni dijalog ne smatramo potezom u interesu socijal-nih partnera i građana, rekao je Majetić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!