12:06 / 27.08.2019.

Autor: M.Š./HRT

Sindikati o povećanju osnovice plaća; SDP predstavio i svoj plan

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Temelj njihova prijedloga je povećanje osobnog odbitka.
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u utorak da povećanje osnovice neće izjednačiti plaće kod zaposlenika usporedivih kategorija u javnim i državnim službama, pa je jedino rješenje dogovor Vlade i socijalnih partnera o dugoročnoj i konzistentnoj politici plaća.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Iz sindikata su priopćili kako će najavljeno povećanje osnovice za plaće za 2 posto zadržati status quo na razini višoj za 2 posto, dok će povećanje plaća po resorima i djelatnostima samo produbiti postojeće razlike u plaćama javnih i državnih službenika.

Zaposlenicima usporedivih kategorija u državnoj upravi, javnim službama i lokalnoj, odnosno regionalnoj samoupravi, te pojedinih službi i državnih tijela, plaće će i dalje biti različite.

- Na primjeru najnižih plaća, onih namještenika koji obavljaju pomoćno-tehničke poslove, vidi se različito vrednovanje plaća radnika koji obavljaju jednake ili bitno slične poslove, napominje sindikat.

Tako će namještenik u državnom tijelu bez radnog staža i s koeficijentom 0,601 od 1. rujna i rasta osnovice za 2 posto imati plaću od 2738,58 kuna neto, što je za 261,42 kune manje od minimalne plaće od 3000 kuna.

Istovremeno, namješteniku u Uredu za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade, također bez radnog staža i s koeficijentom 0,727, za mjesec rujan isplatit će se plaća u iznosu od 3313,72 kune neto, što je za 313,73 kune ili 11 posto više od minimalne plaće.

Namještenici u MORH-u, čije su plaće uvećane za 10 posto zbog posebnih uvjeta rada, težine i naravi poslova i odgovornosti, imat će 3012,44 kune.

S druge strane, namještenik u osnovnoj školi, također s koeficijentom 0,601 i bez radnog staža, primit će plaću za rujan od 3114,45 kuna (114,45 kuna više od minimalne plaće), zahvaljujući dodatku od 13,725 posto po sporazumu o dodacima na plaću iz 2006.

Nešto manju plaću imat će i namještenik u socijalnoj skrbi i zdravstvu, temeljem dodataka od 10 i 11 posto na uvjete rada.

- Za ilustraciju, u Zagrebu će namještenik bez staža s koeficijentom 1,10, ali i drugačijom osnovicom, dobiti plaću u iznosu od 4226,04 kune, odnosno plaću koja je za 1226,04 kune veća od minimalne plaće od 3000 kuna, stoji u priopćenju.

SDP predstavio plan za povećanje plaća

SDP je pak predstavio svoj plan za povećanje plaća u javnom sektoru. Njime bi, kako tvrde, plaće kumulativno rasle od 10 do 13 posto u obrazovanju, zdravstvu i policiji.

Ne razumiju, kažu, zašto vladajući tvrde da nemaju tih 800 milijuna kuna koje traže sindikati kad se deficit smanjuje, a turizam i gospodarstvo rastu.

Temelj njihova prijedloga je povećanje osobnog odbitka.

- Povećanjem osobnog odbitka s 3800 na 5000kn, što je naš prijedlog već duže vrijeme, oslobodilo bi se 2 milijarde kuna koje bi se mogle usmjeriti u plaće svim zaposlenima u RH. Plaće svim zaposlenima koji plaćaju porez na dohodak u Hrvatskoj bi narasle između 330 i 500 kn. To je linearna mjera koja bi zahvatila gotovo 700.000 ljudi u našoj zemlji, izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!