14:04 / 10.01.2018.

Autor: HRT

Sindikati podnose tužbe - Bandić prijeti smanjivanjem plaća

-

-

Foto: - / -

Štetu procjenjuju na 10 do 15 milijuna kuna, a snosit će je gradonačelnik i Uprava Holdinga, poručuju sindikalni čelnici ZET-a, komunalnih radnika i Čistoće.
Sindikati Zagrebačkog holdinga proteklih su tjedana prikupljali punomoći radnika kako bi podnijeli zajedničke tužbe zbog isplate samo dijela božnićnice. Isplaćeno im je 1250 kuna, premda im je kolektivnim ugovorom zajamčeno 2880 kuna. Čelnici sindikata Zagrebačkog holdinga izvijestili su na konferenciji za novinare da će tužbe podnijeti, a gradonačelnik Milan Bandić prijeti da će im, ako ne odustanu - smanjiti plaće.

Predsjednik Sindikata komunalnih radnika Hrvatske Želimir Hercigonja uvjeren je kako ne postoje nikakve šanse da sindikati izgube taj radni spor, a odgovornost za nastalu štetu, koju procjenjuju na 10 do 15 milijuna kuna, snosit će gradonačelnik i Uprava Holdinga, za što su sindikati spremni podnijeti i kaznene prijave. Kazao je da se u sustav Holdinga već godinama netransparentno "upumpava bezbroj ljudi" mimo natječaja, na što Bandić navodno ima diskrecijsko pravo te da Holding "klizi prema dolje", što pokazuje dobit prije oporezivanja za prošlu godinu, koja je manja za oko 130 milijuna kuna u odnosu na 2016.

Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga ZET-a Dražen Jović izvijestio je da su zatražili ostavku predsjednice Uprave Holdinga Ane Stojić Deban jer je provela Bandićev naputak koji će dovesti do velike štete. Podsjetio je da se iz Holdinga izdvojio ZET, a da je u Holdingu ostala njegova imovina vrijedna 254 milijuna kuna. Jović je najavio pokretanje peticije kojom će tražiti da se ZET-u  potpuno vrati njegova imovina. Predsjednica Sindikata Čistoće Mirjana Kaltak rekla je kako je taj sindikat podnio oko 800 tužbi zbog neisplate preostalog dijela božićnice te navela da joj je Bandić u nedavnom razgovoru decidirano rekao kako nema namjeru isplatiti cijelu svotu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!