Sindikati pokreću aktivnosti za pripremu štrajka u riječkim vrtićima

08.05.2023.

17:23

Autor: HRT/Hina

Proces mirenja za zaposlene u dječjim vrtićima Rijeka, More i Sušak

Proces mirenja za zaposlene u dječjim vrtićima Rijeka, More i Sušak

Foto: Nel Pavletić / PIXSELL

Mirenje u pregovorima sindikata i Grada Rijeke o plaćama zaposlenih u dječjim vrtićima nije uspjelo pa su iz sindikata poručili da i dalje traže izjednačavanje plaća s plaćama u osnovnom obrazovanju i primjerene radne uvjete te da pokreću aktivnosti organiziranja štrajka.

Rečeno je to na konferenciji za novinare održanoj nakon nedavnog neuspjelog mirenja u kolektivnim pregovorima za zaposlene u riječkim dječjim vrtićima "Rijeka", "More" i "Sušak", tj. između Grada Rijeke, Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD).

- Sindikati traže izjednačavanje plaća sa sustavom osnovnog obrazovanja u svakom segmentu, što se tiče i osnovice i koeficijenata, poštovanje zakona i primjerene radne uvjete za sve djelatnike, istaknula je Božica Žilić (SOMK).

Ako do rješenja ne dođe, sindikati kreću u proces pripreme i organizacije štrajka, rekla je, dodajući da će se prije toga održati referendum. Ako se više od 80 posto radnika izjasni za štrajk, sindikati su tu da to provedu, kazala je. 

Na novinarski upit iz sindikata su objasnili da odgojitelj sa završenim studijem i položenim stručnim ispitom sad ima neto plaću od 780 eura, a Grad nudi povećanje do 900 eura. Odgojitelj s 40 godina staža sad ima neto plaću 920 eura, a s povećanjem koje nudi Grad imao bi 1050 eura. Kada bi se uvažio zahtjev sindikata, plaće bi bile oko 10 posto veće.

Sindikati traže povećanje koeficijenta plaća odgojitelja više stručne spreme za 8% više u odnosu prema koeficijentu koji nudi Grad Rijeka, rekli su.

Vedran Sabljak (SIKD) istaknuo je da Grad za odgojitelje više stručne spreme nudi povećanje osnovice za 18%. Njihov koeficijent se ponudom Grada smanjuje i usklađuje s uredbom, s čime se, pak, u sindikatu ne slažu. Ako osnovica raste, a koeficijent se smanjuje, osnovna bruto plaća odgojitelja raste samo za četiri posto, na što se dodaje prosvjetni dodatak, objasnio je.

Smatra da je još alarmantnije stanje s plaćama tehničkog osoblja, kao što su spremačice, pomoćni radnici, pralje i drugi, koji imaju najmanje plaće.

- Kada pomnožimo koeficijent i osnovicu, dolazimo do bruto plaće od četiri tisuće kuna, manje od zajamčene minimalne plaće, pa Grad mora isplaćivati zaštitni dodatak. Novim prijedlogom Grada taj isti umnožak iznosi malo više od pet tisuća kuna, što je još manje od minimalne plaće, pa će i dalje isplaćivati minimalni dodatak, a radnicima u konačnici plaće uopće ne rastu, istaknuo je.

- Smatramo da je osiguravanje materijalnih prava jedini preduvjet za normalno funkcioniranje dječjih vrtića, u kojima već nedostaje puno radnika, zaključio je Sabljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!