14:56 / 14.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Sindikati prijevoznika: Prijete masovni otkazi, ovu krizu ne možemo preživjeti

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"Poslodavci su najavili otkaze ugovora o radu i mi smo prisiljeni apelirati da Vlada pokuša riješiti taj problem, da razgovara s poslodavcima kako bi zaštitili 4000 do 5000 radnih mjesta."
Sindikati i udruge prijevoznika upozorili su u četvrtak da su zbog pandemije koronavirusa pred privatnim prijevoznicima kolaps sustava, stečajevi tvrtki i masovni otkazi, zbog čega od Vlade traže konkretnu pomoć, a spremni su i na prosvjed.

- "Potrubi za nadu" povremenih prijevoznika

- Poslodavci su najavili otkaze ugovora o radu i mi smo prisiljeni apelirati da Vlada pokuša riješiti taj problem, da razgovara s poslodavcima kako bi zaštitili 4000 do 5000 radnih mjesta, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak.

Pismo su poslali Vladi i premijeru u srijedu, pozivajući ih na sastanak do subote, 15. svibnja. Ako se ne odazovu, spremni su prosvjedom pritisnuti Vladu da se njihov problem riješi.

Javno linijski prijevoznici traže da se rebalansom proračuna osigura pomoć za očuvanje radnih mjesta i opstanak tvrtki do početka rujna, odnosno početka nove školske godine, te da se sredstva predviđena za prijevoz učenika usmjere prema prijevoznicima.

Također, traže da do 31. kolovoza sve županije potpišu ugovore o javnoj usluzi, sukladno Zakonu o cestovnom prometu i Pravilniku o obavljanju javnog linijskog prijevoza putnika.

Lisičak je podsjetio da su već prosvjedom tražili izradu Granskog kolektivnog ugovora, kako bi se riješili neki od problema u javno linijskom prijevozu, no svoje su aktivnosti obustavili zbog koronavirusa.

Ističe da su javno linijski prijevoznici u velikim problemima te da se slično događa i gradskim prijevoznicima, gdje se ugovori o radu na određeno vrijeme ne produljuju jer je prijevoz i tih putnika pao.

- Radnici nemaju što raditi, gradovi i lokalne samouprave ne mogu financirati tvrtke sami, to je problem, pogotovo u manjim gradovima, upozorio je Lisičak.

Predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske Ante Jelić ocijenio je da se Vlada i lokalne zajednice pokušavaju maknuti od tog problema i ne žele pomoći premostiti stanje.

Meštrović: Privatni prijevoznici su u potpunosti ostali bez prihoda

- Ako se ne pronađe rješenje, mi ćemo sigurno, bez obzira na raspuštanje Sabora, dovesti autobuse u Zagreb i na Markov trg. Dovest ćemo sve radnike koji su ugroženi, sve koji će dobiti otkaz zbog ove situacije, najavio je Jelić dodavši da mogu dovesti 500 do 600 autobusa.

Predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javnolinijskih prijevoznika Hrvoje Meštrović, kao predstavnik poslodavaca rekao je kako je kod privatnika najgora situacija jer su u potpunosti ostali bez prihoda.

- Ovoga ponedjeljka imamo situaciju u kojoj broj putnika ne pokriva ni troškove goriva. Bolje bi bilo da stojimo. Nemamo perspektivu, nitko nam ne može reći da će za tjedan dana biti bolje, upozorio je dodavši da je samo pitanje dana kada će 6000 zaposlenih u tom sektoru dobiti otkaz.

Objasnio je da prijevoznici "svaku kunu" koju dobiju od države šalju radnicima i zadržavaju radna mjesta, ali to neće moći kada država posustane i smanji pomoć jer imaju velike operativne gubitke koje neće nikada moći vratiti.

- Svi državni i gradski prijevoznici koji nisu u privatnom vlasništvu imaju ugovore o javnim uslugama za isti posao koji obavljaju privatni prijevoznici. Zbog toga od gradova i općina ne mogu dobiti pomoć jer nemaju pravnu osnovu. Taj ugovor nije bio potpisan prije krize, iako je bio zakonska obaveza, istaknuo je.

Također, nemaju mogućnost dobiti kredite jer ih banke smatraju visokorizičnom djelatnošću s obzirom na ekonomske pokazatelje.

- U trenutku kada se ukine zabrana ovrha, mi smo gotovi. Kada država prestane plaćati radnike, mi smo gotovi. Realno, sada već znamo da je naša budućnost crna i da ovu krizu ne možemo preživjeti, rekao je Meštrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!