Sindikati spremni na socijalni dijalog tek nakon raspisivanja referenduma

18.07.2019.

16:00

Autor: T.D./Hina

default error photo
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel ističe da od premijera Andreja Plenkovića i Hrvatskog sabora jedino očekuje da raspišu referendum i utvrde datum njegova održavanja.
Sindikalni čelnici poručili su u četvrtak, nakon što je kandidat za novog ministra rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio da će pozvati sindikate i poslodavce na socijalni dijalog i obnovu rada Gospodarsko-socijalnog vijeća, da do toga može doći tek nakon raspisivanja referenduma o mirovinskoj reformi.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel ističe da od premijera Andreja Plenkovića i Hrvatskog sabora jedino očekuje da raspišu referendum i utvrde datum njegova održavanja. Nakon što to učini možemo razgovarati o povratku u socijalni dijalog, rekao je Novosel Hini.

Predlaganje novog ministra, koji dolazi s mjesta ravnatelja u mirovinskom sustavu, Novosel je ocijenio uzrečicom "nije šija, nego vrat", poručivši kako to ni najmanje nije razlog da se SSSH odazove pozivu na povratak u tripartitni socijalni dijalog.

Da je premijer želio obnovu ili nastavak rada GSV-a ili povratak tripartitnom socijalnom dijalogu, mogao je provesti sa sindikatima određene konzultacije o novom ministru rada, kao što je to učinio sa svojom strankom i koalicijskim partnerima.

Mi smo zahtijevali smjenu Pavića, no očito je Pavić prema premijerovu mišljenju dobro odradio mirovinsku reformu i cijelu protureferendumsku kampanju pa je nagrađen novim ministarstvom, ironično je komentirao Novosel.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je kako GSV nije funkcionirao kako je trebalo ni mjesecima prije, a dok su se održavale sjednice, na njih u pravilu nisu dolazili ministri osim Pavića.

Pozivanje na socijalni dijalog kad je riječ o referendumu o izmjenama mirovinskih zakona ništa ne mijenja. Vrijeme pregovora je prošlo, jedino je preostao referendum, ustvrdio je Sever.

Skupili smo potpise pa nema veze je li došao novi ministar rada i mirovinskog sustava - ljudi su nas obvezali svojim potpisima, ne samo sindikate nego, predajom potpisa u Sabor, i vlast, zaključuje Sever.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!