11:23 / 16.09.2019.

Autor: HRT

Sindikati traže saborsku raspravu o mirovinskoj reformi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sindikati podsjećaju da su protiv mirovinske reforme i rada do 67. godine prikupili 745.000 potpisa.
Čelnici triju sindikalnih središnjica zatražili su od Hrvatskog sabora raspisivanje referenduma na temelju inicijative "67 je previše" o mirovinskoj reformi, inače su spremni pozvati građane na ulice kako bi osigurali da se poštuje volja 750.000 potpisnika zahtjeva. 

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel podsjetio je na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora da su prije više od tri mjeseca predali gotovo 750.000 potpisa za raspisivanje referenduma, ali osim potvrde Ministarstva uprave da ima dovoljno potpisa, od Vlade i Sabora dosad nema informacija o daljnjim postupcima vezanim uz sindikalnu inicijativu. Novosel ističe kako sindikati očekuju da se do kraja mjeseca u Saboru utvrdi termin održavanja referenduma. Bude li se referendumsko pitanje slalo na Ustavni sud, postoji rok od 30 dana i eventualno još 30 za odgovor Hrvatskom saboru. U tom terminu sigurno ćemo tražiti da Ustavni sud što prije donese odluku, najavio je Novosel. Poručio je da sigurno neće biti novih pregovora ili sporazuma u vezi s referendumima.

- Referenduma mora biti jer se volja građana mora poštovati, zastupnici su u Sabor ušli voljom građana, a ako ju ne žele poštovati, naša je dužnost da pozovemo građane na ulice kako bi rekli što misle o takvoj vladi i Saboru, kaže Novosel.

U vezi s raspisivanjem referenduma prije izbora za predsjednika i Sabor,
predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da referendum treba raspisati što prije te poručio vladajućima - ne tjerajte nas u političke vode, ne želimo se baviti politikom ni politizirati.
Ustvrdio je kako su ih upravo iz vlasti "gurnuli" u prikupljanje potpisa za referendum u vrijeme predizborne kampanje za Europski parlament.

- Nadam se i želim vjerovati da neće napraviti istu pogrešku i dvaput stati na iste grablje da ih udare po čelu, rekao je Sever.

Još uvijek ima dovoljno vremena za raspisivanje referenduma negdje u listopadu, kaže Sever, kako bi se moglo relaksirano pristupiti izborima za predsjednika države i Hrvatski sabor. 

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ponovio je da se sindikati neće odazvati pozivu ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića na sastanak dok se referendum ne raspiše. Prikupljenih 750.000 potpisa jednako je broju glasova s kojim HDZ obnaša vlast u Hrvatskoj, rekao je Ribić dodavši kako ne vjeruje da se netko s time može poigravati.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović poručio je kako ne vidi razlog da sindikalne središnjice pozivaju građane na ulicu vezano uz referendumsku inicijativu 67 je previše, rekavši da će o referendumu raspravljati Hrvatski sabor. Idući potezi su na Hrvatskom saboru, vidjet ćemo, rekao je Aladrović novinarima prije sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Aladrović je rekao i kako ne vidi razlog da sindikati pozivaju građane na ulicu pojasnivši kako su potpisi pobrojani, poslani u Hrvatski sabor te će zastupnici najvjerojatnije u prvom ili drugom tjednu zasjedanja raspravljati o tome. "Vidjet ćemo što će Hrvatski sabor odlučiti, istaknuo je ministar rada i mirovinskog sustava", kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!