Sindikati: Nema razloga za izvanredni otkaz trojici radnika zagrebačke Čistoće

21.01.2023.

22:04

Autor: Fabijan Kale/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / Pixsell

Trojica radnika zagrebačke Čistoće, koji su snimljeni kako u isti kamion prazne kontejnere s različitim vrstama otpada, bit će sankcionirana - izvanrednim otkazom. I dok sindikati tvrde kako nema razloga za takvu kaznu, iz Grada poručuju da je ona primjerena jer su radnici nanijeli veliku štetu ugledu Čistoće i reformi prikupljanja otpada.

Prepuni spremnici za otpad početkom mjeseca u Središću. Radnici Čistoće skupljaju otpad s poda i sve ubacuju u isti kamion. Nakon što je snimka objavljena u našem Dnevniku, reagirala je uprava Holdinga i poručila da se sve utvrđuju činjenice i da će sudionici incidenta biti sankcionirani. Vozač i dvojica radnika jučer su sankcionirani.

- Gradska podružnica čistoća ima oko 2.000 zaposlenih i veliki, najveći dio radnika radi dobro i kvalitetno. Činjenica da se ovdje radilo incidentu koji čini veliku štetu ugledu poduzeća i zapravo cijeloj reformi koje provodimo koja nam je iznimno važna, u tom smislu moralo je doći do sankcija, rekla je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

Sindikati poručuju da poslodavac prebacuje odgovornost na radnika zbog pretrpanih kontejnera i tvrde da ovakve sankcije nisu primjerene. Radnici su kadrovskoj službi objasnili da su druge prazne kontejnere koristili kako bi maknuli plastiku s poda.

- Imamo dokaz da je otpad iz tog kamiona istovaren kod zbrinjavatelja koji nije imao primjedbu na sadržaj otpada i da svaki odvoz, svaki kamion, ima prateći list. Na listu je bila plastika, ključni broj plastike. To znači da je u taj kamion trpana isključivo plastika, rekao je Zdravko Stoilković, glavni povjerenik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima podružnice Čistoća. 

Čistoća tvrdi da su radnici narušili povjerenje u odvojeno prikupljanje i da je to utjecalo na kvalitetu pružanja usluge te da nisu poštivali zakon i interne akte.

- Sindikati su prije uručenja zapravo imali priliku da namjeravanu odluku tog izvanrednog otkaza pismeno se na to očituju. Mi smo se svi naravno očitovali da ne postoje opravdani razlog za izvanredan otkaz radnika, rekla je Sanja Ožić, povjerenik sindikata hrvatskog vozača u Zagrebačkom Holdingu.

Sindikati će poduzeti sve da sankcionirani radnici dobiju pravnu zaštitu. Radnici pak imaju rok od 15 dana da se očituju. Najavljuje se i pokretanje peticije za ostanak trojice radnika u Čistoći.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!