14:18 / 28.05.2020.

Autor: T.D./Hina

Sindikati upozorili Vladu da poslodavci krše zakon radeći sljedeću nedjelju

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikat trgovine Hrvatske pozvali su u četvrtak Vladu da zaštiti zakone i njihovu provedbu.
Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikat trgovine Hrvatske  pozvali su u četvrtak Vladu da zaštiti zakone i njihovu provedbu, upozorivši da mnogi poslodavci mimo Zakona o radu najavljuju radnicima rad sljedeću nedjelju bez prethodne najave od tjedan dana.

Sindikati su otvorenim pismom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću htjeli upozoriti da su brojni poslodavci najavili rad u nedjelju svojim radnicima, ne pridržavajući se zakonskih odredbi Zakona o radu, prema kojoj se radnike o radnom vremenu treba obavijestiti tjedan dana prije.

- Ako poslodavac ne postupi sukladno ovoj odredbi čini prekršaj, za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 61.000 do 100.000 kuna., stoji u priopćenju sindikata.

Naglasili su da je vrijeme od Odluke Stožera do sljedeće nedjelje manje od zakonski predviđenog vremenskog roka te da bi sukladno tome radnici trebali biti slobodni i nastaviti s radom tek u ponedjeljak.

- Unatoč toj činjenici brojni poslodavci su javnosti najavili rad u nedjelju, kršeći prava radnika na više načina. Ovakvo ponašanje poslodavaca je, na žalost, uobičajeno u našem poslu, navode u priopćenju sindikati.

Istaknuli su kako je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović jučer kazao da treba biti fleksibilan te da on ne bi govorio o sankcijama jer se gospodarstvo mora pokrenuti, a sindikati su izjavu shvatili kao poruku da je kršenje zakona prihvatljivo.

- On, kao i većina dužnosnika, ili ne zna ili zaboravlja kako gospodarstvo čine i radnici te da su njegovi glavni pokretači ljudi, i radnici i kupci, stoji u priopćenju.

Izjavu ministra Aladrovića smatraju nedopustivom.

- Ponovno se sve svodi na razumijevanje javnih vlasti za poslodavce u trgovini i njihovu nepresušnu glad za profitom nauštrb prava, navode u priopćenju.

Ministarstvo rada je danas, na zahtjev sindikata, izradilo mišljenje o toj temi u kojem stoji da bi se postojanje "prijeke potrebe" za radom trebalo utvrđivati od slučaja do slučaja, a iz sindikata smatraju kako ne postoji "prijeka potreba" za radom trgovina.

Sindikati su stoga najavili kako su prisiljeni pokrenuti mehanizam nadzora.

- Bit će to, ujedno, dobra prilika provjeriti neovisnost neovisnog nadzornog tijela, kada su u pitanju prava radnika, poručuju iz sindikata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!