08:24 / 30.08.2019.

Autor: HRT

Sindikati zdravstva u pregovorima o plaćama iznijeli veće zahtjeve vladi

Bruno Glätsch/Pixabay

Bruno Glätsch/Pixabay

Foto: - / -

Povećanje dodataka na uvjete rada i odgovornost od 10 do 20 posto, ovisno o radnim mjestima, novi je zahtjev zdravstvenih sindikata.

Povećanje dodataka na uvjete rada i odgovornost od 10 do 20 posto, ovisno o radnim mjestima, novi je zahtjev zdravstvenih sindikata koji su iznijeli vladi u petak na pregovorima u Ministarstvu zdravstva, koji su trajali više od pet sati.

Sindikati sada traže više u odnosu na dogovoreno 7-postotno povećanje koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u prethodnom Kolektivnom ugovoru (KU), a koji vlada nije prihvatila.

U odnosu na prethodnih 400 milijuna godišnje, novi prijedlog povećanja dodataka na uvjete rada i odgovornost raste na 900 milijuna kuna, izjavio je nakon pregovora predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak.

- Tražili smo ono što smo tražili i prije tri mjeseca, a to je 10 posto povećanja na uvjete rada linearno, izjednačavanje u dodacima na uvjete rada u pojedinim djelatnostima i izjednačavanje po u odgovornosti. Prošli smo sve članke KU, vladi smo predočili zahtjeve, a do idućeg sastanka u petak vlada bi trebala napraviti izračune i iznijeti svoje prijedlog", kazao je Stjepan Topolnjak.

Prašnjak: Zdravstveni radnici zaslužuju veću cijenu rada

Anica Prašnjak
iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara ističe kako sindikati podizanjem svojih traženja ne žele kazniti vladu što je nije prihvatila iznose već im dati do znanja da zdravstveni radnici zaslužuju veću cijenu rada.

- Iznenadili smo ih, sigurno smo ih iznenadili, jer su očekivali da će naši zahtjevi biti identični onima iz parafiranog ugovora. Našim povećanim zahtjevima dali smo im do znanja da mi vrijedimo više i da moraju razmisliti što su učinili nama i sebi" kazala je.

Najavila je kako će sindikati poduzeti u idućem razdoblju određene sindikalne aktivnosti koje će biti korak prema štrajku.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić izjavio je nakon pregovora kako su novi zahtjevi sindikata "teški" 2 milijarde kuna te da vlada na njih ne može pristati.

- Danas je sindikat postavio svoje malo veće zahtjeve, a mi ćemo napraviti izračune i idemo u daljnje pregovore, rekao je Dulibić dodavši kako vlada na te zahtjeve sigurno neće moći pristati.

- Na te zahtjeve sigurno nećemo moći pristati ali ćemo sigurno iznijeti svoju ponudu pa ćemo dalje razgovarati. Dat ćemo ponudu u skladu s našim fiskalnim mogućnostima, na pregovorima idući petak, rekao je Dulibić.

- Dosta je štednje na medicinskim sestrama, dajte im budućnosti u Lijepoj našoj - poruka je bila na jednom od transparenata uoči nastavka pregovora o zahtjevima sindikata, koji ističu da neće pristati na ništa ispod onog što je parafirano prigodom potpisivanja Kolektivnog ugovora za zdravstvo.

Riješiti sporove oko prekovremenog rada

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić izjavio je uoči početka pregovora da je cilj riješiti u okviru postojećeg kolektivnog ugovora probleme koji se odnose na sudske sporove o dodacima na prekovremeni rad, čije neplaćanje je doseglo dvije milijarde kuna. Ako se obje strane slože oko rješavanja tog pitanja neće biti potrebni sudovi, a onda će biti jasnija slika oko pregovora o plaćama.

Zrinušić je ponovio stajalište Vlade i Ministarstva financija da "horizontalni pristup ne znači uravnilovku nego sagledavanje svih postojećih zahtjeva", kako bi se osigurala pravičnost u osnovicama za sve plaće.

- A ovi dodaci nisu niti mogu biti predmet razgovora o plaćama - dodao je.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak kazao je kako očekuju da Vlada konačno kaže s kojim novcima raspolaže.

- Na ništa manje od onoga što smo parafirali nećemo pristati. Ako do toga ne dođe slijede prosvjedne aktivnosti, a to ćemo se dogovarati na našim tijelima, ovisno o današnjim pregovorima i slijedećem tjednu - najavio je Topolnjak.

- Ovo je prvi 'koračić' u odnosu na ono što ih čeka, okupiti ljude pred Ministarstvom, pa slijedeći put još više. Tako ćemo krenuti s određenim socijalnim nemirima pa ćemo vidjeti kome to odgovara - poručila je čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara Anica Prašnjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!