10:57 / 13.03.2019.

Autor: I.H./M.Š./P.F./Hina/HRT

Sindikati žele odluku o Uljaniku, a Plenković prvo računicu

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Cerovec je upozorio premijera Plenkovića da radnici Uljanikovih društava nisu dobili razliku plaće od minimalca do punog iznosa za rujan, listopad i studeni te da nisu dobili nikakvu isplatu za prosinac, te siječanj i veljaču.
Premijer Andrej Plenković izjavio je kako Vlada neće u petak donijeti odluku o Uljaniku, poručujući da odluka kada je budu donijeli mora biti ono što je najbolje za Hrvatsku.

U petak neće biti odluke 100%, ne znam uopće odakle to, istaknuo je premijer u odgovorima na pitanja novinara o najavama i ministra gospodarstva Darka Horvata kako će se u petak znati hoće li Uljanik u restrukturiranje ili stečaj.

Zatražio je premijer od ministarstava gospodarstva i financija precizne izračune koliki bi bio trošak tih dviju opcija. I dok se među ministrima i koalicijskim partnerima sve glasnije spominje stečaj kao izglednije rješenje, radnici poručuju ponovno smo izigrani.

- To nisu odluke koje se donose preko koljena, dodao je premijer. Poručio je kako nema problema između ministara financija i gospodarstva Zdravka Marića i Darka Horvata.

- Ima samo vrlo obazriv, postupan i temeljit pristup rješavanju problema. Moramo donositi odluke koje su odgovorne prema hrvatskim poreznim obveznicima, odluke koje pružaju ruku kontinuiteta hrvatske brodogradnje, rekao je Plenković, dodajući kako se ne može nastaviti kao ranije, kada su se ogromne državne potpore i sredstva poreznih obveznika ulagala u brodogradilišta, koja su unatoč tome završavala u poteškoćama. 

Podsjetio je da je jučer održan informativni sastanak s koalicijskim partnerima, kako bi se čuo i njihov stav, a dodatne je kalkulacije troškova restrukturiranja i stečaja zatražio jer treba doći do brojki oko kojih se svi slažu.

- Kao akter koji je i lani prolazio kroz sanacijsko jamstvo, kada je tadašnja Uprava imala drugog strateškog partnera, kada smo gledali koliko taj plan restrukturiranja košta, tada su mi brojevi bili upola manji nego sada. Ako imate u godinu dana diskrepanciju procjene, a radi se o istoj kompaniji, od između 600 milijuna eura i 1,2 milijarde eura, onda je to nešto nad čime bi se bilo tko ima zrno zdravog razuma zapitao i krenuo malo provjeravati. I zato hoću da se to konsolidira, istaknuo je Plenković. 

Na pitanje je li spreman donijeti političku odluku ako se uspostavi da je restrukturiranje između 3 i 5 milijardi kuna skuplje od stečaja, rekao je da će se vidjeti.


- Trebali smo dobiti konkretne tablice i podatke, nismo ih dobili. Predsjednik Vlade je lijepo rekao ministru - za 8 dana dođi s tablicama, pa ćemo donijeti odluku, objašnjava predsjednik HSLS-a Darinko Kosor događaje na sastanku vladajuće koalicije.

Dvojica ministara poručuju da su osobno sklonija stečaju, ministar financija Zdravko Marić te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Marić: Do sada u brodogradnju 'upumpano' 35 mlrd kn, kako opravdati dodatnih do 10 mlrd?

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako je analiza Ministarstva oko Uljanika pri kraju, kako je u hrvatsku brodogradnju dosad 'upumpano' 35 milijardi kuna te da ne vidi kako opravdati dodatnih 7 do 10 milijardi kuna za Uljanik, a čini mu se i nemogućim da troškovi restrukturiranja i stečaja Uljanika budu isti.
Marić za HRT: Radnici kažu da su izigrani, to mogu reći i porezni obveznici
Dodao je da se dovršavaju zadnji detalji a nakon toga analiza će biti predstavljena Vladi i vladajućoj koaliciji.

- Bez obzira što se problematika Uljanika trenutno gleda binarno - stečaj ili restrukturiranje - na to pitanje nije tako jednostavno odgovoriti, odnosno cijela je situacija kompleksnija. U toj analizi ne gledamo samo na situaciju same Uljanik grupe iz perspektive jamstava, izdvojenih segmenata, već gledamo jedan sveobuhvatni prikaz, a to je uz ostalo i kolika je to uloga u samom proračunu, u gospodarstvu, industrijskoj proizvodnji i izvozu, odnosno kakva je globalna situacija i trendovi na samom tržištu, rekao je ministar financija.

- Nema nikakvih razmirica, radimo kao članovi Vlade svjesni određenih stvari i problema, rekao je Marić odgovarajući novinarske upite ima li razmirica između njega i ministra gospodarstva Darka Horvata oko Uljanika i rasprava o restrukturiranju ili stečaju pulskog brodogradilišta.

Predsjednik Narodne stranke-reformisti Radimir Čačić tvrdi da je restrukturiranje mnogo skuplje od stečaja i stoga je neprihvatljivo. 

- Ako je razlika preko parsto milijuna kuna, dosta. Dosta! A ovdje ja mislim da je razlika 3-4 milijarde kuna, rekao je.

Za IDS stečaj nije opcija.

- Jedina opcija za nas je nastavak industrijske proizvodnje, opstanak održive brodogradnje u Hrvatskoj, a to je definitivno kroz program restrukturiranja, smatra predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Restrukturiranje traže i radnici, koji tvrde da su izigrani novim odugovlačenjem.

Cerovac Plenkoviću poslao pismo

I dok se među ministrima i koalicijskim partnerima sve glasnije spominje stečaj kao izglednije rješenje, radnici poručuju - ponovno smo izigrani. Stoga svi sindikati koji djeluju unutar Uljanik grupacije pozivaju premijera Plenkovića da, kako je bilo i dogovoreno na sastanku prekjučer u Zagrebu, budućnost radnika i Uljanika u petak bude na dnevnom redu Vlade.

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac poslao je pismo premijeru u kojem od njega traži da na dnevni red sjednice Vlade, koja će se održati u petak, uvrsti i točku o donošenju odluke o Uljanikovim društvima i 3. maju te o prihvaćanju programa restrukturiranja i odobravanju kredita za privremeno financiranje.

- Nema više nikakvih opravdanja o strane Vlade, koalicijskih partnera i saborskih zastupnika da se poigravaju životima građana, radnika Uljanika i 3. maja. Među sadašnjim članovima Vlade i saborskim zastupnicima nalaze se upravo oni koji su donosili odluke o brodogradnji i svojim nečinjenjem doveli s odlukama Uprava i Nadzornog odbora brodogradnju u ovo negativno financijsko poslovanje, ustvrdio je Cerovac.

Još jednom je upozorio premijera Plenkovića da radnici Uljanikovih društava nisu dobili razliku plaće od minimalca do punog iznosa za rujan, listopad i studeni te da nisu dobili nikakvu isplatu za prosinac, te siječanj i veljaču.

Sindikati smatraju da je Vlada s koalicijskim partnerima jučer promijenila ploču i okrenula se protiv Uljanikovaca. Jer treba još vidjeti brojke, zbrajati, sagledati. Nije jasno što, s obzirom da su brojke poznate, a radi se o matematičkim radnjama za drugi osnovne. Stečaj ili restrukturiranje.

Svaki dan odgode odluke nerada u Uljaniku znači daljni odlazak radnika i rast gubitaka - milijun kuna na dan!

Kako radnici, a i Uljanik ne bi pali na prosjački štap, sindikati pozivaju premijera da Vlada donese odluku u petak. Jer ova agonija mora završiti. Kako god.

I dok se čeka konačna odluka o sudbini Uljanika, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić potvrdio je da DORH već više od pola godine provodi izvide u tom brodogradilištu nastojeći utvrditi je li ondje bilo kaznenih djela i tko ih je počinio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!