Sinj bez procesije - Fra Ante Čovo: Razboritost je presudila

11.08.2021.

19:22

Autor: Dominik Strize/Dnevnik/IMS/HRT

Sinj i ove godine bez procesije

Sinj i ove godine bez procesije

Foto: Miranda Cikotic / HRT/PIXSELL

Odlukom gvardijana Franjevačkog samostana u Sinju ni ove godine na blagdan Velike Gospe neće biti tradicionalne procesije gradskim ulicama zbog epidemioloških razloga. Služit će se 27 misa uz ograničen broj vjernika.

Lani prvi put u više od 300 godina bez procesije. I ove godine opet.

- Nažalost, razboritost je presudila. Ne srce, ne tradicija, ne populizam - nego doista razboritost je presudila, poručio je fra Ante Čovo, gvardijan samostana Čudotvorne Gospe Sinjske.

Gradonačelnik Miro Bulj, međutim poručuje kako za to ne vidi niti jedan "razuman razlog". Na rivama i po plažama u drugim mjestima, dodaje - sve je prepuno, a pritisak se radi na Sinj.

- Odgovorni za organizaciju procesije su svoje rekli, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović te dodaje da je svaka odluka koja ide prema tome da se smanji rizik od prenošenja zaraze - dobrodošla.

Dobar dio nije zadovoljan ni što je radno vrijeme ugostiteljima ograničeno do ponoći i što se mladi na zabave voze u susjednu BiH ili se okupljaju na gradskim trgovima i u parkovima.

Bilo kako bilo, Sinjani i njihovi gosti počast Gospi moći će odati na 27 misa, u subotu od 6 do 21, a u nedjelju, na blagdan, od 4 sata ujutro uz ograničen broj ljudi - 500 sjedećih mjesta u dvorištu, 200 u crkvi i 300 u klaustoru.

- Nije pitanje hoće li se netko složiti sa mnom ili neće. Ja znam da ovaj svijet koji dolazi u samostan na devetnicu poštuje odluku i znaju gdje se nalaze. Zapravo oni koji ne dolaze na devetnicu, nemaju ni velike veze sa Gospom poručuje fra Ante Čovo

A Miro Bulj poručuje da je za njega kao gradonačelnika neprihvatljivo da se "tri stoljeća stara procesija Čudotvornoj Gospi Sinjskoj ne održi". Tisuće hodočasnika ipak će doći ovoga vikenda u Sinj na Veliku Gospu. A nakon slavlja, epidemiolozi će utvrditi tko je imao pravo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!