19:55 / 06.08.2018.

Autor: HRT

Sinj slavi Josipa Čačiju

-

-

Foto: - / -

Sinj još slavi Josipa Čačiju, slavodobitnika 303. Alke. Samozatajni Čačija ima 34 godine i nagrađivani je pripadnik OS. Dolazi iz alkarske obitelji, a ovo mu je prva osvojena Alka.
Davne 1715. godine  Sinjani su se u opsadi svoga grada junački oduprli osmanlijskom osvajaču. To je početak priče koji je doveo do tradicije duge više od 300 godina, trčanja Sinjske Alke prve nedjelje u kolovozu.

303. sinjska alka - snimka prijenosa

Sinj još slavi Josipa Čačiju, slavodobitnika 303. Alke. Samozatajni Čačija ima 34 godine i nagrađivani je pripadnik Oružanih snaga. Dolazi iz alkarske obitelji, a ovo mu je prva osvojena Alka. Ni on ni obitelj nisu cijelu noć oka sklopili. Slavilo se junački. O njegovim pogocima u sridu u Cetinskoj krajini govorit će se barem godinu dana.

Od Viteškog alkarskog društva Josip Čačija dobio je plamenac hrvatske trobojnice, zlatnu plaketu Alke i 40 tisuća kuna. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović darovala mu je zlatni prsten s hrvatskim grbom i sablju.


Josip Čačija nerado daje izjave, ugodnije se osjeća u alkarskoj odori pogađajući u sridu. A što je potrebno za pogoditi u sridu, otkrio nam je gostujući u Temi dana. Živjeti sa svojim konjem, malo koncentracije i... kad te srića pogodi. Čačija je rekao kako je cijeli život živio za jučerašnji dan i to je najsretniji dan u njegovu životu i životu njegove obitelji.

Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj, podsjetio je kako je Alka od 2010. godine spomenik nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a i kao takva kulturni dragulj Republike Hrvaske. Na pitanje kako je Alka opstala u punom obujmu te tradicije, Jukić je rekao kako je tome doprinio spoj povijesnog događaja, bitke iz 1715. godine u kojoj je 700 branitelja na sinjskoj tvrđavi zaustavilo brojčano nadmoćnijeg neprijatelja uz pomoć Gospe od Milosrđa, Čudotvorne Gospe Sinjske.

Monika Vrgoč, direktorica Turističke zajednice Sinja rekla je kako je Alka najjači turistički adut tog kraja uz Svetište Gospe Sinjske. No, nije dovoljno valorizirano. Treba još raditi kako bi Alka postala brend koji može doprinijeti razvoju turizma i time poboljšati gospodarsku sliku grada, izjavila je Vrgoč.
 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!