14:51 / 21.10.2019.

Autor: Branko Dobrota/HRT

Sinjani ne žele vrgorački otpad, nastavljaju s prosvjedima

-

-

Foto: - / -

Vrgorački gradonačelnik Ante Pranić dovezao je jutros kamion s otpadom na splitski Kampus, gdje se održava sjednica Županijske skupštine.
Vrgorački gradonačelnik Ante Pranić dovezao je jutros kamion s otpadom na splitski Kampus, gdje se održava sjednica Županijske skupštine. Kaže, bilo mu je onemogućeno da ga ostavi na odlagalištu Mojanka kod Sinja.

Župan Blaženko Boban na to mu je odgovorio kako radi performans jer Županija nema nikakve veze s tim. Ante Pranić upozorio je da je prestalo raditi pet odlagališta otpada te kako se do 2022. trebaju zatvoriti sva ostala na području Splitsko-dalmatinske županije.

- Svi znamo na razini države tko rješava problem otpada i znamo tko je napravio ovaj problem suludom odlukom i zatvaranjem odlagališta grada Vrgorca, rekao je Pranić.

- Ono što jest civilizacijski i da sjednemo i razgovaramo o rješavanju problema, naglasio je Boban.

Rješenju, i to što skorijem, nadaju se i Turjačani te Brnažani. I zagovaraju što hitniju sanaciju Mojanke. Stoga su započeli i sedmodnevni prosvjed. Jer, posljedice odlaganja otpada u svojoj neposrednoj blizini nakon više desetljeća, odlučni su, trpjeti - više neće. 

Svakoga dana od 6 do 15 sati građani će stražariti kako bi spriječili ulazak vrgoračkog otpada na sinjsko odlagalište.

- Kamion ne smije ući, mi ako treba životima ćemo branit ulazak unutra, tog vrgoračkog smeća i to je to, poručio je Stipe Perić.

Vrgorački otpad još manje treba direktorici tvrtke Čistoća Cetinske krajine Ivani Živaljić, niti je njezin problem što kamion ne može kroz ogradu deponija.

- Prosvjed građana događa se van našeg područja deponija, tako ja nisam obavezna da osiguravam određeni prolaz, kaže Živaljić.

Građani nastavljaju s prosvjedom i blokadom ulaza u deponij Mojanka.

- Prvi cilj je ne dopustit da iz drugih mjesta dolazi smeće na naš deponij koji nije saniran, koji nije u stanju u kojem bi trebao biti, druga stvar je neodvojiva od one prve da se hitno krene u sanaciju deponija Mojanka, rekao je Ivan Perić, predsjednik MO Turjaci.

Prosvjednike podupire i sinjska gradonačelnica Kristina Križanac koja tvrdi kako nametanje primanja dodatnih količina otpada iz Vrgorca ruši već započeti projekt sanacije sinjskog odlagališta.

- Na Mojanki smo već ishodovali lokacijsku dozvolu, građevinsku dozvolu, u tijeku je priprema javne nabave za sanaciju Mojanke. Paralelno radimo projektnu dokumentaciju za sortirnicu, reciklažno dvorište na Mojanci je gotovo, prije 6 mjeseci je gotovo, ističe Križanac. 

Sutra će čelnici Sinja i Trilja na sastanku s ministrom Tomislavom Ćorićem u Zagrebu pokušati pronaći izlaz iz ove ping- pong partije s vrgoračkim otpadom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!