Sinjska alka 8. kolovoza uz epidemiološke mjere

20:41 / 12.07.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Slavodobitnik 305. Sinjske alke, Ivo Zorica

Slavodobitnik 305. Sinjske alke, Ivo Zorica

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL / Ivo Cagalj/PIXSELL

Ovogodišnja Sinjska alka održat će se 8. kolovoza u skladu s epidemiološkim mjerama, a pripreme za nju odvijaju se po planu, istaknuto je u ponedjeljak na sastanku župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana s vodstvom Viteškog alkarskog društva (VAD).

- Zahvaljujući splitsko-dalmatinskoj županiji i predsjedniku Vlade Andreju Plenković mi smo osigurali sredstva za nesmetano održavanje ovogodišnje Sinjske alke, izjavio je nakon sastanka predsjednik VAD-a Stipe Jukić.

Po njegovoj procjeni, uz epidemiološke mjere, ove će godine na trkalište sinjske alke moći ući i do pet tisuća gledatelja, no da bi netko ušao na trkalište mora zadovoljiti uvjete.

- Uvjeti su da je posjetitelj cijepljen to jest da ima covid putovnicu ili (dokument) da je u zadnjih šest mjeseci prebolio infekciju ili da ima negativan PCR test 72 sata prije alkarskih natjecanja, pojasnio je Jukić.

Hrvatska viteška igra Sinjska alka održava se svake godine u spomen pobjede sinjskih vitezova nad višestruko brojnijom osmanlijskom vojskom koja je 1715. opsjedala Sinj te u slavu Gospe koja je prema vjerovanju tada spasila grad.

Sinjska alka je 15. studenoga 2010. upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!