18:59 / 07.08.2020.

Autor: D.M./HRT

Sinjska alka, živi svjedok povijesti

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Danas se održava 305. Sinjska alka.
Danas se održava 305. Sinjska alka. Nadaleko je to poznata hrvatska viteška igra, ustanovljena je u znak sjećanja na veliku pobjedu mletačke vojske i naroda Cetinske krajine nad Osmanlijama 14. kolovoza 1715. Na Alki će se natjecati 17 alkara, a alkarske svečanosti održavaju se pod posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa.

Sinjskoj alki pristustvovat će predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković te niz ministara. Svi oni sudjelovat će na Vojvodinom prijemu u Alkarskim dvorima, gdje se očkuje i obraćanje predsjednika. Plenković i Jandroković predhodno će posjetiti Samostan Čudotvorne Gospe Sinjske.

Prijenos možete pratiti od 16 sati na Drugom programu HTV-a , Prvom programu Hrvatskog radija i našoj Facebook stranici HRT Vijesti.U čast Gospe Sinjske, koja je prema predaji otjerala Osmanlije, kao vječni zavjet odanosti i poštovanja Sinjani su utemeljili Alku. Svake godine, prve nedjelje u kolovozu, oživljavaju slavnu pobjedu. Jahači (alkari) na konju, u punom galopu, oko 3 metra dugačkim kopljem gađaju željeznu alku obješenu na konopu preko trkališta. Alkar mora biti rođeni Cetinjanin, imati oko sokolovo i čvrstu desnicu, a ponajviše mora biti častan i pošten čovjek.

Alkarsko natjecanje počinje svečanom povorkom koju predvodi harambaša i odabrana četa alkarskih momaka, za kojima slijede buzdovandžije i štitonoša koji nosi trofejni turski štit te vodiči edeka. Alkarsku četu predvodi barjaktar (nosi zastavu Viteškog alkarskog društva, uz koju je i lik Gospe Sinjske) s pobočnicima i alkarski vojvoda (zapovjednik alkarske povorke) s ađutantom. Za njima u dvoredu jaše četa alkara s kopljima. Na začelju povorke je alajčauš (zapovjednik čete alkara kopljanika).

U viteškom alkarskom natjecanju sudjeluju samo alkari kopljanici, a slavodobitnik je onaj koji u tri trke gađanjem u alku sakupi najviše punata (bodova). U alkarskoj povorci sudjeluje najmanje 11, najviše 15, a iznimno 17 alkara kopljanika.

14. kolovoza 1715. - Sinjska alka

Alkarski je kolut (alka – od arap. balqa = kolut) od kovanog željeza, napravljen od dva obruča sa zajedničkim središtem. Mjereći njihovu unutrašnju stranu veći obruč ima promjer od 131,7 mm, a manji 35,1 mm. Obruči su međusobno povezani trima kracima koji idu od jednog obruča prema drugom i dijele prostor između obruča na tri jednaka dijela. Obruči i krakovi debeli su 6,6 mm i imaju oštar rub s one strane s koje se kopljem gađa u alku. Petlja za vješanje alke nalazi se na polovici jednog od tri jednaka luka većeg kruga alke.

Pogodak u mali srednji kolut ('u sridu') donosi 3 punta, u gornji pregradak 2 ('udva'), a pogodak u jedan od dvaju donjih pregradaka po 1 punat ('ujedan'). Ako je alkar kopljem dodirnuo alku ili je pogodio kariku držača, kaže se 'uništa', a ako alka ostane netaknuta, kaže se 'promašio'. U slučaju da dva ili više alkara nakon treće trke imaju isti broj punata, izvršava se pripetavanje (doigravanje, nadigravanje, foranje).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!