14:38 / 09.09.2020.

Autor: I.Z./Hina

SIP i Pametno: Ukidanje županija dezintegriralo bi samo povlastice političkog vrha

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL, arhiva

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Milanović je jučer rekao da županije kao oblik uprave i "transmisije između centralne vlasti u zemlji od samo 4 milijuna ljudi" imaju smisla više nego regije.
Stranka s imenom i prezimenom (SIP) i Pametno izrazili su nezadovoljstvo izjavom Predsjednika Republike Zorana Milanovića da bi ukidanje županija predstavljalo "dezintegraciju" Hrvatske  ustvrdivši da bi ukidanje županija dezintegriralo samo povlastice političkog vrha.

-
SIP i Pametno sa žaljenjem su primili vijest u kojoj predsjednik Milanović biranim riječima govori o tome da postojanje županija ima smisla, dok bi njihovo ukidanje predstavljalo 'dezintegraciju'. Rezultati koje je Hrvatska postigla u zadnjih 30 godina razvoja govore sve suprotno od onoga što tvrdi Milanović, ističu u priopćenju.

Ocjenjuju da Milanović sve češće nastupa kao "predsjednik građana koji glasaju za HDZ", čime se promiče u jednog od najgorljivijih zaštitnika privilegija skupine ljudi koja zbog svojih političkih veza ima pristup novcu svih građana, koji troše u svrhu vlastitog osobnog i političkog probitka.

- S obzirom da je predsjednik Milanović ujedno i jedan od najvećih korisnika privilegija, koje koristi uglavnom za zadovoljenje osobnih poriva vožnje helikopterom i državnom jahtom, a ne predstavlja i zastupa interese Hrvatske, njezinih tvrtki i građana, ne čudi njegova izjava o potrebi očuvanja županija i postojećeg teritorijalnog ustroja Hrvatske, stoji u priopćenju.

- Tim istupom Milanović se svrstao u red visokih državnih dužnosnika koji su u recentnoj političkoj prošlosti bili najgorljiviji zaštitnici zadržavanja postojećeg stanja i kočničara promjene teritorijalnog ustroja, poput Tomislava Karamarka, Kolinde Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića, dodaju.

Milanović je jučer, govoreći na svečanoj sjednici varaždinske Županijske skupštine, rekao da županije kao oblik uprave i "transmisije između centralne vlasti u zemlji od samo 4 milijuna ljudi" imaju smisla više nego regije, a ponovna podjela Hrvatske na tzv. regije bila bi dezintegracija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!