13:38 / 25.05.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HTV/M.B./HRT

Šipić Gavrilović: Prvi kućni test u Hrvatskoj tijekom ovog ili sljedećeg tjedna

Ivana Šipić Gavrilović, HALMED

Ivana Šipić Gavrilović, HALMED

Foto: Studio 4 / HRT

Prvi kućni test na koronavirus koji će biti stavljen u promet u Hrvatskoj provodi se na uzorku brisa iz nosa, a drugačije će biti za druge testove za koje očekujemo da će doći na naše tržište. Ti su testovi namijenjeni za osobnu, kućnu uporabu i kao takvi su certificirani na razini EU-a. Time je potvrđeno da se mogu na siguran i pouzdan način primjenjivati čak i ako netko nije za to profesionalno obučen, kazala je u Studiju 4 Ivana Šipić Gavrilović iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Uzimanje uzorka


Šipić Gavrilović je napomenula da je uzimanje uzorka iz nosa za prvi kućni test "dosta slično" kao i kad su uzorke službeno uzimale zdravstvene službe.


- Uz svaki test idu i upute i treba ih se strogo pridržavati. Tu su i upute koje se odnose na razdoblje prije testiranja, za vrijeme provedbe testiranja kao i i interpretacija rezultata. Važno je pratiti upute, a u slučaju bilo kakve nedoumice oosba se može obratiti ljekarniku, kazala je. 


Vrijeme uzimanja uzorka


- Za svaki će test bit će točno napisano za koje je razdoblje namijenjeno. Za prvi test koji će se pojaviti na hrvatskom tržištu piše da uzorak treba uzeti u roku od 7 dana od prve pojave simptoma, kazala je Šipić Gavrilović.


Prvi kućni test u Hrvatskoj je kineskog proizvođača  Xiamena.


- Imamo najavu još nekoliko proizvođača koji bi trebali uskoro biti na hrvatskom tržištu. Istovremeno se za njih 10-ak provodi procjena ovlaštenih tijela EU-a koja trebaju utvrditi da je proizvod siguran i pouzdan i da se može koristiti na pravilan i siguran način čak i ako osoba nije obučena za provedbu testiranja, kazala je Šipić Gavrilović. 


Kada u Hrvatsku stiže prvi kućni test?


- Prije 10-ak dana dobili smo obavijest o njegovom stavljanju u promet i on može stići svaki čas - prema zadnji dostupnim informacijama, to bi bilo tijekom ovog ili sljedećeg tjedna, rekla je. 


Kućni testovi samo za osobnu informaciju


- Nije moguće postaviti dijagnozu isključivo na temelju kućnog testa. U slučaju postojanja simptoma COVID-a, a rezultat kućnog testa je pozitivan treba se javiti obiteljskom liječniku. U slučaju postojanja simptoma, a rezultat kućnog testa je negativan, treba razmotriti odlazak na PCR test, kako bi se provjerio rezultat kućnog testa, rekla je Šipić Gavrilović.


O cijeni kućnog testa konkretno nije mogla govoriti jer se cijena slobodno formira, ali vjeruje da će biti pristupačna građanima. Test će se prodavati u ljekarnama. 


O lijekovima protiv COVID-a


- Za lijekove se još provodi provjera, klinička ispitivanja na većem broju ispitanika jer ih je zasad bilo 60 za Pfizerov lijek. Provjerit će se djelotvornost i sigurnost lijeka. Kada ispitivanja budu u naprednoj fazi, može započeti ubrzani postupak odobravanja pri EMA-i, kazala je Šipić Gavrilović.


Nuspojave na cjepivo


- Imamo više od 1,5 milijun apliciranih doza i zaprimili smo oko 3500 prijava na nuspojave za sva četiri cjepiva. Više od 80% prijava odnosi se na blage ili umjerene nuspojave - glavobolja, povišena tjelesna temperatra, bolovi na mjestu primjene, bolivi u zglobovima, mišićima, malaksalost umor i sl. simptomi. Nešto manje od 20% je ozbiljnih nuspojava, a i za njih je oporavak bio u tijeku ili je završen nakon primjene terapije, napominje Šipić Gavrilović.


Za slučaj kada je nakon cijepljenja preminula supruga slovenskog diplomata kazala je da se prati kroz povjerenstvo EMA-e u kojem su i hrvatski stručnjaci. Sve je još u fazi prikupljanja dokumentacije.


- Za prijavljene smrtne slučajeve u Hrvatskoj još nije završena ocjena povezanosti s cijepljenjem. Za osam slučajeva potpuno je isključena povezanost s cijepljenjem, a za šest slučajeva nije vjerojatna povezanost s primjenom cjepiva, kazala je Šipić Gavrilović.


Zaštita nakon cijepljenja


- O tome još nemamo točne podatke, ali provode se klinička ispitivanja pa ćemo i o tome uskoro imati više informacija, kazala je Šipić Gavrilović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!